Hlavní obsah

USA nám potvrdily odstoupení od smlouvy o raketovém odzbrojení, uvedli Rusové

– Moskva

Spojené státy již informovaly Rusko diplomatickými kanály, že jejich ohlášený záměr odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) je definitivním rozhodnutím a nepředstavuje pozvánku k jednáním. Uvedl to ve středu náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov na briefingu pro vojenské přidělence a novináře.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov

Článek

Rjabkov současně zdůraznil, že Rusko své závazky neporušilo, americké důvody pro odstoupení od smlouvy jsou neopodstatněné, a smlouva tedy z pohledu Moskvy bude nadále platit pro obě strany.

„Nedávno americká strana podnikla další destruktivní krok, když na nejvyšší úrovni ohlásila záměr odstoupit od smlouvy. Prakticky vzápětí nám (Američané) dvoustrannými kanály tento záměr potvrdili. Jasně přitom vysvětlili, že ohlášený krok není pozvánkou k rozhovoru, ale že rozhodnutí bylo přijato se zřetelem na všechny okolnosti a je definitivní,” řekl Rjabkov podle listu Kommersant.

Skutečným důvodem Washingtonu pro odstup od smlouvy je podle náměstka ruského ministra „snaha zajistit si naprostou volnost konání vůči zemím, které disponují raketami středního a krátkého doletu a které USA považují za geopolitické soupeře”, poznamenal v narážce na Čínu a KLDR. Na ně se smlouva INF, uzavřená v roce 1987 mezi USA a tehdejším Sovětským svazem, nevztahuje.

Neúspěšná jednání

Rusové a Američané o osudu smlouvy INF jednali v polovině ledna v Ženevě, ale s výsledky zůstaly obě strany nespokojené, připomněl Kommersant. USA trvají na tom, že smlouvu porušuje nová ruská raketa s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná 9M729), a trvají na jejím zničení, jinak 2. února zahájí odstupování od smlouvy. Moskva naopak vybízí Washington, aby se oprostil od „jazyku ultimát”, a popírá, že by raketa smlouvu porušovala.

Generál Michail Matvějevskij na briefingu ujistil, že dolet střely 9M729 nepřesahuje 480 kilometrů, a tedy neporušuje smlouvu INF, zakazující oběma velmocím střely a rakety o doletu mezi 500 a 5000 kilometry. USA a NATO tvrdí, že právě do této kategorie sporná ruská raketa patří.

Rjabkov ujistil, že Moskva je nadále ochotna jednat o zachování smlouvy, se zřetelem na důvody znepokojení obou stran. Ale smlouvu bude považovat za závaznou pro obě strany i po 2. únoru, kdy Američané údajně pozastaví své závazky vůči smlouvě, pokud Rusko do té doby neukončí své porušování smlouvy a zmiňované rakety nezničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám