Hlavní obsah

Britská armáda je připravena kvůli brexitu bez dohody povolat zálohy

– Londýn

Britské ministerstvo obrany ve čtvrtek zveřejnilo nový rozkaz, který umožňuje od 10. února povolat do služby armádní zálohy kvůli realizaci krizových plánů spojených s brexitem bez dohody s Evropskou unií. Rozkaz bude platit do února 2020. Členové záloh mají být do té doby v pohotovostním režimu, aby mohli působit jako posily běžných jednotek či zajišťovat „specializované dovednosti”.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Proevropští demonstranti před parlamentem v Londýně.

Článek

Do příprav na katastrofální variantu brexitu bez dohody je zapojeno také ministerstvo obrany. To už v prosinci oznámilo, že na pomoc vládě bude připraveno 3500 vojáků. „Byl vydán nový rozkaz..., aby bylo možné povolat záložníky do trvalé služby na podporu záložních plánů vlády pro scénář odchodu z EU bez dohody,” informovalo ve čtvrtek ministerstvo.

Členové záloh mají být od 10. února připraveni nastoupit k výkonu nejrůznějších úkolů, jako je „posílení běžných subjednotek, role styčných důstojníků a poskytování specializovaných dovedností”.

„Obzvláště významnou úlohou může být plánované posílení regionálních velitelství s cílem zajistit nepřetržitý chod a odolnost. Také bychom očekávali, že zálohy budou využity na podporu implementace krizových plánů jiných resortů,” vysvětluje ministerstvo vnitra.

Labouristický poslanec Ian Murray, který je stoupencem uspořádání nového referenda o brexitu, označil plán nasadit záložníky za ohromující. „Povolání záloh ukazuje, jak vážnou hrozbou ve skutečnosti brexit bez dohody je... Předsedkyně vlády by ho měla okamžitě vyloučit,” řekl Murray televizi Sky News.

Přípravy na brexit bez dohody

Přípravy na chaotický odchod z EU jsou po odmítnutí stávající dohody parlamentem v plném proudu. Podle britských novinářů se jim v těchto dnech věnuje drtivá většina vládních úředníků, řada pracovníků kvůli nim musela už dříve změnit pracoviště, ministerstva zároveň nabírají nové.

„Státní správa je nyní ve stavu nejvyšší pohotovosti kvůli odchodu bez dohody. Situace připomíná druhou světovou válku. Pouze ti, kteří jsou vedeni jako pracovníci na 'prioritních' postech se vyhnou nasazení do prací na krizových plánech. K těm patří také zřízení 24hodinového bunkru pod Velšským národním shromážděním,” napsal na Twitter reportér televize ITV Paul Brand.

Reklama

Výběr článků

Načítám