Hlavní obsah

Ve Švýcarsku řízeně odstřelují laviny. Mohou se řítit přes 400 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní nebezpečí pádu lavin se pokouší ve Švýcarsku zmírnit řízenými odstřely sněhových mas. Tato metoda je podle odborníků zřejmě nejúčinnější. Pomáhá zabránit kritickému hromadění sněhu a při odstřelu je znám přesný čas pádu laviny, píše server deníku Blick. Meteorologové varují, že koncem týdne začne v oblasti opět intenzivně sněžit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontrolovaný odstřel lavin ve švýcarských AlpáchVideo: Reuters

 
Článek

Videozáznam zachycuje odstřel masy sněhu u lyžařského střediska Grimentz, kde posádka vrtulníku položila na přesně propočítaná místa dávky výbušnin. Vzápětí jsou zachyceny tři řízené sesuvy sněhové masy.

Laviny odborníci dělí na dva základní typy, a to prachové a vrstevní. Prachové jsou tvořené volným nezpevněným sněhem smíšeným s částicemi vzduchu do aerosolové směsi. Při pohybu se netvoří smyková plocha a objem padající masy roste směrem do nižších poloh, neboť do pohybu se zapojuje stále nový sníh. Rychlost je mezi 20 až 70 m/s, tedy 72 až 252 km/h, ale v ojedinělých případech může narůst až na 120 m/s, tedy 432 km/h, píše server Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně sci.muni.cz.

Prachové laviny jsou nejnebezpečnější. Ty, které zastihne, mohou zemřít nejen zavalením, ale také inhalací sněhových vloček.

Vrstevní laviny vznikají v hustém sněhu a pohybují se jako jednotvárná masa po smykové ploše, kterou tvoří například další sněhová vrstva o odlišné hustotě, píše server sci.muni.cz.

Nejčastější příčinou pádu tohoto typu laviny je vznik trhlin ve sněhu kvůli tání a opětovnému mrznutí sněhové vrstvy. Při sesuvu jsou pomalejší, pohybují se rychlostí 5 až 30 m/s, tedy 18 až 108 km/h, ale padá podstatně více sněhu, uvedl server.

Reklama

Výběr článků

Načítám