Hlavní obsah

Útočník z Gdaňsku je schizofrenik trestaný za loupeže

Gdaňsk

Sedmadvacetiletý Polák Stefan W., který ubodal primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze, byl propuštěn z vězení loni v prosinci, kde si odpykal pět a půl roku za bankovní loupeže. Ve vězení mu diagnostikovali schizofrenii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na starostu GdaňskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle rozhlasové stanice Radio Zet byl z vězení propuštěn v prosinci. Na pódium, kde při nedělní charitativní akci třikrát bodl primátora nožem s patnáct centimetrů dlouhou čepelí, se dostal, když předstíral, že je novinář.

Gazeta Wyborzca uvedla, že asi hodinu po útoku dostal Stefan záchvat a musel být převezen na psychiatrii. Jeho psychický stav bude patrně hrát roli i při očekávaném trestním stíhání.

V roce 2015 u něj začali dozorci pozorovat psychické problémy. Proto strávil několik měsíců na psychiatrickém oddělení vězeňské nemocnice s diagnózou paranoidní schizofrenie. Na tuto nemoc bral léky, které vysadil nedávno.

Foto: Anna Rezulak, ČTK/AP

Útočník zcela vlevo s nožem v ruce se dostal na pódium a míří ke starostovi. Snímek zachycuje jen pár vteřin před útokem.

Odsouzen byl na 5,5 roku za čtyři ozbrojené bankovní loupeže v Gdaňsku z přelomu května a června 2013, při nichž použil jednou plynovou pistoli a třikrát startovací. Dohromady si odnesl necelých 16 000 zlotých (95 tisíc korun). Peníze utrácel za „taxíky, jídlo a kasina”, řekl u soudu.

Z rodného Gdaňsku se vypravil rovněž na výlet do Varšavy, kde se ubytoval v drahém hotelu, a několik dní strávil na Kanárských ostrovech. Než začal loupit, žil z peněz matky a dalších příbuzných, žádnou práci si nehledal.

Po odsouzení se snažil dosáhnout zkrácení trestu, ale marně. Byl veden jako nebezpečný vězeň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám