Hlavní obsah

Afghánec napadal ženy ve Vídni, jedna mu zlomila nos. Teď ji viní z těžkého ublížení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ochrana grázlů. Těmito slovy komentují Rakušané na sociálních sítích případ ze silvestrovských oslav před vídeňskou radnicí. Dvacetiletý Afghánec tam sexuálně napadal ženy. Jedna z jeho obětí - 21letá Švýcarka ze Ženevy, zareagovala razantně. Žena se bránila a mladíkovi zlomila nos.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Silvestrovské oslavy před radnicí ve Vídni

Článek

Incident se odehrál v úterý kolem 01:30 a na policii skončil nejen agresor, ale i Švýcarka. Dívka si vysloužila obvinění z „těžkého ublížení na zdraví“. Marné bylo její vysvětlování, že se jen bránila a reagovala „reflexivně“. Její výpovědi potvrzovali také další svědci s tím, že mladík ženy napadal.

Dívka slavila příchod nového roku v rakouské metropoli s kamarádkou a ve středu se vrátila zpět do Švýcarska. Případ hýbe celým Rakouskem. Lidé ho na sociálních sítích nejen komentují, ale dívce nabízejí také právní pomoc.

Celá kauza je podle Marie Rösslhumerové, ředitelky Autonomních ženských domovů v Rakousku, špatný signál pro ženy. „Každý má právo se bránit a ženy by takové případy neměly odradit,“ řekla.

Server heute.at přišel s několika scénáři, jak by kauza mohla dopadnout. Jednou z variant je to, že státní zástupce vrátí případ k přepracování a trestný čin bude klasifikován jako nutná sebeobrana bez právních důsledků. Další variantou je možnost, že soud dívku osvobodí.

Je také možné, že Švýcarka bude muset zaplatit jednorázové odškodné ve výši 500 eur (necelých 13 tisíc korun). Možnost odnětí svobody nebo podmíněného trestu je nepravděpodobná.

Reklama

Výběr článků

Načítám