Hlavní obsah

Útočníka z Manchesteru, který pobodal tři lidi, vyšetřují kvůli duševnímu zdraví

Manchester

Pětadvacetiletý muž, který v Manchesteru na Nový rok pobodal tři lidi na nádraží, je zadržován na základě zákonů o duševním zdraví, uvedla BBC s odkazem na policii. Naznačuje to, že zřejmě nešlo o teroristický čin, byť tuto verzi policie nevyloučila. Muž při útoku křičel něco o Alláhovi a proti západní společnosti, uvedl reportér BBC.

Foto: Sam Clack, ČTK/AP

Policisté museli muže držet společně.

Článek

Útočník byl dopaden krátce po činu a je stíhán pro pokus o vraždu. Police zasáhla promptně, podle reportéra BBC použila nejen pepřový sprej, ale i taser. Reportér popsal, že muž se zadržení bránil: „Byl velmi agresivní a chtěl zranit mnohem více lidí.“

Jedním z pobodaných je zasahující seržant, který měl pořezané rameno, ale už ho propustili z nemocnice. Další hospitalizování jsou žena a muž – oba ve věku přes 50 let – mají bodné rány v oblasti břicha, žena má navíc pořezaný obličej. [celá zpráva]

Reportér BBC uvedl, že muž s třiceticentimetrovým nožem křičel něco o Alláhovi. Policie zmínila, že proto vyšetřovala čin jako teroristický.

„V tisku se široce psalo o tom, co podezřelý říkal při incidentu, a protože to chceme objasnit, vyšetřujeme to jako teroristický případ,“ uvedl k tomu Russ Jackson z manchesterské policie.

Okamžitě ale dodal, že policisté „zůstávají otevření, co se týká motivu útoku“. Policie uvedla, že podezřelý „byl zadržen na základě zákona o duševním zdraví“.

Foto: Phil Noble, Reuters

Britská policie

Na místě činu byly zajištěny dva nože. Zatím není jasné, zda muž použil oba.

BBC uvedla, že útočníkem mohl být Somálec. Na adrese, kterou policie prohledala, žije rodina somálského původu, která se do Manchesteru přistěhovala před 12 lety z Nizozemska, uvedla sousedka.

Pár má pět dětí, dva ze čtyř synů studují na univerzitě, jeden pracuje na letišti a nejmladší je ve své staré vlasti. Mají i dceru. Rodina navštěvuje mešitu Khiza.

Reklama

Výběr článků

Načítám