Hlavní obsah

Merkelová: Žádná další jednání s Londýnem nebudou

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá další vyjednávání o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie. V úterý to po setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou řekla svým spolustraníkům z Křesťanskodemokraticé unie (CDU), informovala agentura DPA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová přijela žádat o další jednání k brexitové dohodě, německá kancléřka Angela Merkelová to ale odmítla.

Článek

O rozvodové dohodě mezi Británií a EU měl v úterý hlasovat britský parlament. Kvůli tomu, že bylo hlasování předem určené k neúspěchu, ho premiérka Mayová v pondělí odložila [celá zpráva] a vydala se znovu na kontinent o situaci kolem brexitu jednat se svými partnery v EU.

Unie ale považuje dohodu o brexitu za hotovou a k žádným dalším jednáním se vracet nechce. Kromě Merkelové už dříve další jednání odmítl i předseda Evropské rady Donald Tusk. [celá zpráva]

Merkelová prý nicméně věří, že se ještě najde řešení, protože většina britských poslanců si údajně nepřeje, aby Británie odešla z EU bez dohody.

Za hlavní sporný bod Merkelová označila otázku režimu na irské hranici v případě, že se Londýn a Brusel nedohodnou do července 2020 na budoucích podmínkách obchodních a jiných vztahů. Britští konzervativci se obávají, že řešení, které je obsaženo v dohodě o brexitu, by Británii dlouhodobě připoutalo k EU. Chtějí, aby pro tento režim existovala lhůta, což však Brusel odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám