Hlavní obsah

Mayová se chce vyhnout debaklu a hlasování o brexitu odloží, říkají ministři

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová se podle listu The Financial Times rozhodla zrušit úterní hlasování o dohodě o brexitu vyjednané s EU. List to uvedl s odvoláním na několik ministrů. Při hlasování by zřejmě dohoda nebyla přijata a premiérka by utrpěla velkou porážku. Její kancelář se k tomu odmítla vyjádřit. Mayová plánuje odpoledne promluvit v parlamentu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Theresa Mayová

Článek

S informací o odložení hlasování přišly i agentura Bloomberg a hlavní politická redaktorka BBC Laura Kuenssbergová. Premiérka dopoledne svolala jednání se svými ministry, na kterém podle některých britských médií chtěla rozhodnout o možném odkladu úterního hlasování. Mluvčí Mayové ale prohlásila, že podobné konferenční hovory jsou rutinní a že chce ministry seznámit o svých víkendových jednáních s představiteli dalších unijních zemí.

Podle listu The Financial Times kancelář premiérky ještě v 11:15 (12:15 SEČ) uvedla, že se vše uskuteční podle plánu, ale pak během konference s ministry dala najevo, že by se mělo hlasování odložit. List zprávu zveřejnil s odvoláním na ministry, což udělala i Kuenssbergová. Kancelář premiérky to odmítla komentovat.

Sněmovna na Twitteru oznámila, že v 16:30 SEČ vystoupí Mayová před poslanci s projevem, což je podle opozičních labouristů očividným signálem odkladu úterního hlasování.

Mluvčí prohlásila, že Mayová chce informovat o víkendových rozhovorech s předsedy Evropské rady a Evropské komise Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem, mluvila s irským premiérem Leem Varadkarem, s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s nizozemským premiérem Markem Ruttem.

Dodala, že pondělní verdikt Soudního dvora Evropské unie o brexitu, že od něj lze ustoupit, na britském postoji nic nemění a že stávající podobu dohody považuje premiérka za konečnou. Stejně se v pondělí k textu dohody vyjádřil přes svou mluvčí i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Otevírat jednání znovu nebudeme,” řekla Junckerova mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám