Hlavní obsah

Chaos v Německu. Vlaky nevyjely, auta uvázla ve stokilometrových kolonách

Berlín
Aktualizováno

Německo v pondělí čelí dopravnímu chaosu. Čtyřhodinovou výstražnou stávku vyhlásily železniční odbory EVG, když se nedohodly s německými drahami Deutsche Bahn (DB) na zvýšení platů. Původně měla postihnout jen dálkové spoje, ale v Berlíně, Braniborsku a Bavorsku nevyjely ani spoje regionální a nejezdily ani příměstské vlaky a nadzemka S-Bahn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka na železnici v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli tomu se vytvořily stokilometrové zácpy na silnicích a dálnicích.

„Právě jsme se rozhodli zastavit veškerý provoz dálkových vlaků v celém Německu. Všechny vlaky, které jsou nyní ještě na cestě, skončí na příštím nádraží,” uvedly německé dráhy na Twitteru kolem 6:30 hodin.

Stávka trvala do 9:00. Poté začala Deutsche Bahn železniční dopravu v Německu obnovovat. Problémy ale čeká po celý den.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vlak Německých drah stojí na nádraží v Kolíně.

Postiženi přitom nebyli jen cestující dálkových spojů. V hlavním městě Německa nejezdila ani nadzemka S-Bahn, přičemž stávkující vyzývali lidi, aby nepoužívali ani metro a tramvaje. S-Bahn ani neposkytovala informace.

V Berlíně a v Braniborech nejezdily ani příměstské vlaky. Ani v Norimberku nejezdily příměstské vlaky a v Mnichově jen velmi omezeně.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Cestující na nádraží v Kolíně nad Rýnem sledují, které všechny vlaky nejedou.

Skoro žádné vlaky nejezdily v nejlidnatější německé zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde stály všechny velké železniční křižovatky. Stejné to bylo i v Bavorsku, kvůli čemuž byl zablokován i provoz v Mannheimu. Problémy byly hlášeny i z Hamburku, Dolního Saska, Bádenska-Württemberska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska, kde nejezdily nejen dálkové vlaky, ale ani spoje mezi Rostockem a Schwerinem.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Nenastupovat. Dva němečtí strojvedoucí v kabině vlaku ve Frankfurtu během pondělní čtyřhodinové stávky na železnici

Vlaky vůbec nejezdí nebo mají mnohahodinová zpoždění

Na řadě německých nádraží se podle televize NTV už od brzkého rána tvořily fronty lidí, kteří se snažili zjistit, jak by se mohli dostat tam, kam potřebují. Z informačních tabulí se to nedozvěděli, většinou byly plné zpráv o zrušených spojích, některé z nich byly dokonce zcela prázdné.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vlaky v Německu nevyjely.

Nejezdily však ani vlaky soukromého dopravce Abellio, protože koleje zablokovaly soupravy státní Deutsche Bahn.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Odstavený vlak Deutsche Bahn v Kolíně nad Rýnem

Přestože stávka trvala do 9:00 hodin, problémy v dopravě, které se dotknou stovek tisíc lidí, se očekávají po celý den. Deutsche Bahn proto doporučuje cestujícím, kteří tak učinit mohou, aby cestu odložili na úterý. Dnešní lístky pro dálkovou dopravu platí až do neděle 16. prosince. Lidé také mají možnost dostat peníze za lístky zpět.

Cestující na nádraží v Dortmundu

Řešením nebylo ani využití aut. Na silnicích se vytvořily podle časopisu Focus zácpy o celkové délce 650 km.

Stávky se mohou opakovat

Odbory EVG, které sdružují 160 tisíc železničářů, varovaly, že výstražné stávky se mohou opakovat. Nedohodly se s Deutsche Bahn na růstu mezd. Požadují zvýšení o 7,5 procenta. Vedení DB nabízelo 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (12 917 korun). To odbory odmítly.

Mluvčí Českých drah Radek Joklík už v neděli uvedl, že stávka bude mít vliv po celý den na spoje mezi Českem a Německem. Zatím byly odřeknuty tři vlaky, a to z Hamburku do Prahy, z Kielu do Prahy a také v opačném směru z Prahy do Kielu. Spoje mezi Prahou a Berlínem pak jezdí z českého hlavního města do Děčína náhradní soupravou, v úseku Děčín–Berlín byly odřeknuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám