Hlavní obsah

V Polsku kvůli nevybuchlé bombě evakuovali přes 25 tisíc lidí

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednu z největších evakuací civilního obyvatelstva v Polsku po roce 1945 zažilo v neděli ráno přes 25 tisíc obyvatel Polic na severu země. Stalo se tak kvůli likvidaci 250 kilogramové nevybuchlé bomby z druhé světové války.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na sídlišti 34 tisícového okresního města bombu našli dělníci ve čtvrtek při výkopových pracích během odstraňování poruchy vodovodního potrubí.

„V neděli ráno jsme evakuovali do 15 kilometrů vzdáleného Štětína také všechny pacienty městské nemocnice, zavřené byly i hotely a pozastavená všechna silniční a železniční doprava,“ informovala RadioZet mluvčí policie Anna Gembalová. Po tom co pyrotechnici nebezpečný náklad převezli na vojenský polygon v nedalekém Drawsku Pomorskem, se v neděli odpoledne začal vracet život do normálních kolejí.

V Policích má továrnu největší výrobce umělých hnojiv v Polsku, chemický závod Azoty. Mimořádné bezpečnostní opatření byla nařízena kvůli tomu, aby nevzniklo nebezpečí výbuchu bomby a následně k přírodní katastrofě. „Naštěstí vše proběhlo bez problémů,“ řekl v neděli primátor Polic Wladyslaw Diakun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám