Hlavní obsah

V Moskvě poslali za mříže 77letého obhájce lidských práv za výzvu k demonstrování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud poslal ve středu na 25 dnů za mříže 77letého ochránce lidských práv Lva Ponomarjova za to, že na sociálních sítích vyzval k účasti na nepovolené akci. Shromáždění nazvané Za naše a vaše děti mělo podpořit mladistvé trestně stíhané podle paragrafu o potírání extremismu. Verdikt se nelíbí Radě prezidenta pro rozvoj občanské společnosti, která doufá, že vyšší instance výrok změní.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz a FSB

Demonstrace se konala u sídla tajné služby FSB.

Článek

Tyto případy jsou podle advokátů stíhaných mladistvých zinscenované tajnou službou a odrážejí rostoucí represe režimu vůči mládeži.

Tverský soud poslal Ponomarjova do vězení za akci, která se konala 28. října. Ruská policie tehdy v Moskvě a Petrohradu zadržela desítky lidí demonstrujících proti věznění skupiny mladých lidí, které úřady drží za mřížemi již více než půl roku jako údajné extremisty. Demonstrace poblíž sídla tajné služby FSB na jejich podporu nebyla povolena.

Obvinění ze snahy o převrat

Protestující vyzývali k propuštění desítky mladých lidí, které úřady drží již od března na základě obvinění ze snahy o státní převrat a vytvoření extremistické organizace. K jejich zatčení vedly konverzace na internetové platformě Telegram, která dlouhou dobu kvůli zašifrované komunikaci vadila ruským úřadům. V dubnu ji proto zablokovaly, což v Moskvě vyvolalo tisícové demonstrace.

Obhájci vězněné skupiny tvrdí, že diskuse o založení zmíněné organizace, usilující o to „vrátit Rusku jeho dávnou velikost”, vyprovokovali agenti ruské tajné služby FSB, kteří zasahovali do konverzací s cílem dostat skupinu za mříže.

Říjnové akce na podporu stíhaných zorganizovali jejich rodiče, kteří se domáhali ukončit tyto případy a vyšetřit stížnosti ohledně mučení obviněných. V Moskvě tehdy policie zadržela 18 lidí, v Petrohradu čtyři desítky.

Tvrdý trest se nelíbí ani Putinově radě

Verdikt se nelíbí ani Radě prezidenta pro rozvoj občanské společnosti, i když trest odpovídá sazbě. „Jakýkoli citlivý člověk chápe, že právo dává široké rozpětí trestů, aby se mohly uplatňovat případ od případu při zahrnutí toho, o jakou jde osobnost, jaký má věk, v jakém je zdravotním stavu a jaké představuje nebezpečí pro společnost,“ uvedl podle TASSu předseda rady Michail Fedotov. „V Radě doufáme, že moskevský městský soud nevysvětlitelné rozhodnutí znovu zváží,” dodal.

Sedmasedmdesátiletý Ponomarjov, který je zakladatelem hnutí Za lidská práva, se naposledy ocitl za mřížemi v prosinci 2015 kvůli demonstracím za dodržování ústavy. Jím založené hnutí pokládá nynější odsouzení svého zakladatele podle ruské redakce BBC za nezákonné a hodlá se odvolat, případně i k Evropskému soudu pro lidská práva.

Ponomarjovova obhájkyně Irina Jacenková listu Kommersant řekla, že uvěznění jejího klienta může souviset s rozhodnutím moskevské radnice nepovolit demonstraci proti násilí, kterou Ponomarjov svolal na 16. prosince do centra ruského hlavního města. Žádost o povolení akce již zaslal, ale nynější odsouzení může podle Jacenkové být záminkou k zamítnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám