Hlavní obsah

Britské F-35 s americkými F-15 a francouzskými rafaly nacvičovaly vzdušný boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americké stíhačky páté generace F-35B dodané do Velké Británie se zúčastnily prvního operačního cvičení nad Severním mořem a kanálem La Manche. Manévrů Point Blank se účastnila i americká a francouzská letadla. Cvičily se především letecké souboje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké, britské a francouzské stíhačky proletěly nad Lamanšským průlivem v rámci operace Point BlackVideo: AP

 
Článek

Británie do nácviku vzdušných soubojů vyslala kromě dvou strojů F-35B i čtyři Eurofightery Typhoon. Američané vyslali 16 úderných strojů F-15E Strike Eagle ze 48. stíhacího křídla z Nevady a Francie čtyři letouny Rafale.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Dvojice britských letadel F-35B Lightning II

Zatímco britské a americké stroje startovaly ze svých základen britského letectva RAF Lakenheath a Marham, kde jsou rozmístěny, přizvaní Francouzi využili britskou základnu Lakenheath.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Francouzský Rafale nad kanálem La Manche

Do jednodenního výcviku, při kterém se piloti také učili vyhýbat protiletadlovým raketám, bylo zapojeno celkem 26 bojových a doprovodných letadel včetně tankovacího KC-135 Stratotanker, uvedl americký list Stars and Stripe. Účastnilo se jej 250 příslušníků letectva všech tří zemí.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Americký úderný letoun F-15E Strike Eagle

Od roku 2016 Američané a Britové uskutečnili už 20 cvičení Point Blank. Jejich dalším úkolem je procvičovat spolupráci letectev různých zemí i spolupráci mezi bojovými letouny čtvrté, čtyřapůlté a páté generace.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Cvičení se zúčasnily zleva britský F-35B Lightning II, americký úderný F-15E Strike Eagle a francouzský Rafale, USAF,

Reklama

Výběr článků

Načítám