Hlavní obsah

Zajaté ukrajinské námořníky vyslechla ruská rozvědka, jsou prý mezi nimi tajní agenti

Kyjev

Ruská tajná policie vyslechla posádky ukrajinských vojenských lodí, které byly zadrženy v Kerčském průlivu. Oznámila to v pondělí agentura TASS. Agenti kontrarozvědky FSB vyslýchali některé ze 24 Ukrajinců, kteří byli v neděli při ozbrojeném incidentu u krymských břehů zadrženi.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská pobřežní stráž najela do ukrajinské lodi

Článek

Ruští představitelé tvrdí, že mezi nimi jsou ukrajinští tajní agenti. Tři námořníci byli podle ruských i ukrajinských médií zraněni.

Podle TASS byl například vyslechnut jistý Andrij Drač, kterého ruská agentura označila za operativce ukrajinské vojenské rozvědky. Stálý zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN Dmitrij Poljanskij na mimořádné schůzi rady v New Yorku prohlásil, že na palubě ukrajinských lodí byli dva ukrajinští rozvědčíci. Podle FSB právě oni ukrajinskou "provokaci" řídili.

Chtěli vyhodit do povětří nový most, tvrdí Rusové

Podle Poljanského zadržená ukrajinská plavidla rovněž převážela radikály, kteří chtěli vyhodit do povětří nový most spojující ruskou pevninu s anektovaným Krymem. Most, jehož výstavba začala v roce 2016, letos v květnu otevřel pro automobilový provoz ruský prezident Vladimir Putin.

Ruská pobřežní stráž natočila, jak nabourala do ukrajinské lodiVideo: Novinky/Reuters

Podle FSB ukrajinské lodi vstoupily do ruských teritoriálních vod na "přímý příkaz kyjevských úřadů". Šlo prý o zónu, která patřila Rusku i před krymskou anexí.

Ruská tajná služba podle TASS poskytla novinářům videozáznam údajného výslechu jednoho z ukrajinských vojáků. Muž prý vypověděl, že ruská varování, že ukrajinská loď vstoupila do ruských teritoriálních vod, záměrně ignoroval. Podle FSB ukrajinská vojenská plavidla na ruské lodi namířila své palubní zbraně jako první. Na ruskou varovnou palbu prý ukrajinské lodi nereagovaly.

Ukrajina ruský scénář popírá s tím, že ruský útok byl záměrný, zákeřný a bezdůvodný. Tři ukrajinské lodi, Berďansk, Nikopol a Jany Kapu, směřovaly z Oděsy do azovského přístavu Mariupol. O jejich cestě prý Ukrajina předem Rusko informovala v souladu s normami mezinárodního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám