Hlavní obsah

Slovensko podle premiéra Pellegriniho nepodpoří migrační pakt OSN

– Bratislava
Právo, ČTK, ivi

Slovensko nepodpoří globální pakt OSN o migraci. Uvedl to podle serveru sme.sk slovenský premiér Peter Pellegrini. Migrační pakt OSN již v uplynulých měsících odmítlo několik zemí včetně České republiky.

Foto: Piroschka van de Wouw, ČTK/AP

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

„Jako předseda vlády odmítám znění kompaktu o migraci a odmítám, aby platil na Slovensku,” cituje server premiéra. Pellegrini rovněž uvedl, že požádal o analýzu ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka a státního tajemníka Lukáše Parízka, pod kterého spadají mezinárodní organizace.

Lajčák již dříve pohrozil demisí v případě odmítnutí dokumentu Slovenskem. [celá zpráva]

Pellegrini uvedl, že s ministrem na toto téma hovořil a vyjádřil přesvědčení, že Lajčák se s jeho stanoviskem smíří a upřednostní službu Slovensku před svými osobními postoji.

Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září. Migrační pakt považuje za své dítě. Pakt musí nyní obhajovat nejen proti Směru, ale i proti dalším vládním a opozičním stranám.

Globální pakt o migraci má podle svých obhájců zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.
Podle stanoviska českého ministerstva zahraničí však pakt zastírá rozdíly mezi legálními a nelegálními migranty, a tím podněcuje k větší migraci, včetně migrace nelegální. Černínský palác také upozornil na to, že v závěrečném textu dokumentu chybí jasné stanovisko, že nelegální migrace je nežádoucí, které Česko při jednání prosazovalo.

Zatím to vypadá tak, že migrační pakt Slovensko odmítne, podobně jako Česká republika, Spojené státy, Maďarsko, Polsko, Rakousko a Austrálie. Lajčáka to zjevně rozladilo, zvolil méně diplomatický slovník, než je u něho zvykem.

„Pokud si Slovensko zvolí cestu xenofobie a netolerance, musí si najít jiného ministra zahraničí,“ nechal se slyšet šéf diplomacie.

Lajčáka by mohl vystřídat Fico

Na Slovensku se mluví o tom, že pokud by Lajčák rezignoval, mohl by ho nahradit někdejší premiér Robert Fico. Podle Denníku N se ve Směru mluví o této možnosti už několik týdnů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák informuje o stavu přístupových jednání.

„O možnosti dokončit volební období na tomto postě mluvili Fico a jeho spolupracovníci ještě předtím, než Lajčák pro odpor Směru ke globálnímu paktu o migraci OSN pohrozil demisí. Původní verze totiž počítala s tím, že Fico by se mohl stát ministrem, když se Lajčák stane prezidentem,“ píše list.

Směr chtěl nominovat Lajčáka na post hlavy státu, ale zkušený diplomat vidí svou budoucnost v zahraniční politice a kandidaturu odmítl. Podle průzkumů veřejného mínění by přitom Lajčák měl reálnou šanci uspět a zasednout do Prezidentského paláce. Současná hlava státu Andrej Kiska se totiž rozhodl na další funkční období nekandidovat.

Fico by nebyl prvním expremiérem, který by se vydal cestou z úřadu vlády na ministerstvo zahraničí. Jeho předchůdce Mikuláš Dzurinda zastával post šéfa diplomacie ve vládě premiérky Ivety Radičové.

Fico zjevně těžko snáší, že musel odstoupit po tlaku masových demonstrací po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Pozice šéfa nejsilnější vládní strany mu nestačí.

„Stal by se členem vlády Petra Pellegriniho a mohl by se pokusit zastínit premiéra, kterému stoupá popularita a mezi voliči je mnohem oblíbenější než Fico,“ upozornil Denník N.

Reklama

Výběr článků

Načítám