Hlavní obsah

Francii dál ochromují blokády kvůli ceně paliv. Ministr popudil demonstranty

Paříž
Aktualizováno

Po celé Francii v pondělí pokračují silniční blokády kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot. Demonstrace, při nichž bylo dosud zraněno přes 400 lidí a jeden člověk zemřel, začaly v sobotu. Nynější protesty jsou podle francouzského tisku především reakcí na nedělní prohlášení premiéra Édouarda Philippea, že demonstranty sice chápe, ale vláda od svého záměru neustoupí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti zdražování paliv mají jednu oběť a 400 zraněnýchVideo: Reuters

 
Článek

Blokád se v sobotu zúčastnilo zhruba 288 tisíc lidí a v neděli asi 40 tisíc. V pondělí se uskutečnilo v celé zemi kolem 350 akcí, kdy byly blokovány sklady pohonných hmot, informovala televize BFMTV. Demonstrantů bylo podle AFP asi 13 000 účastnících.

„Tolik lidí jako v sobotu nepřišlo. Pokyny pro pořádkové síly, tedy četníky a policisty, ale zůstávají stejné - zasáhnout, pokud budou blokovány hlavní trasy, a také pokaždé, když propuknou násilnosti,“ uvedl státní tajemník na ministerstvu vnitra Laurent Nuňez.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Protestujícícm se nelíbí prohlášení premiéra Édouarda Philippea, že vláda od svého záměru neustoupí.

Protesty podle deníku Le Figaro zatím patrně nejvíce zasáhly město Bordeaux na jihozápadě země. Demonstranti tam zablokovali hlavní silniční tahy, ve městě vznikly dlouhé zácpy. Protestující uzavřeli přístup ke třem skladům pohonných hmot na severozápadě a jihu Francie. Oznámila to společnost Total, která dva z nich provozuje a jeden částečně vlastní, ale neprovozuje.

Zraněno bylo při víkendových protestech asi 400 lidí a mají i jednu oběť. U neohlášeného zátarasu v Savojsku zemřela v sobotu nešťastnou náhodou 63letá demonstrantka, když do ní najela řidička. Podle francouzských médií žena za volantem zpanikařila. Vezla dceru k lékaři, a když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, ve zděšení do nich najela. Řidička, která utrpěla šok, byla vzata do vazby.

Vláda ujišťuje, že každé euro získané do státní kasy po zvýšení daně z benzinu a nafty v roce 2019 bude vynaloženo na vládní plán změny ekonomického a sociálního modelu země s důrazem na ekologii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám