Hlavní obsah

Plagiátorskou kauzu mají i na Slovensku. Podezření čelí šéf parlamentu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana) čelí podezření z plagiátorství, údajně do své rigorózní práce zkopíroval rozsáhlé texty z pěti skript. Denník N s odvoláním na posudky odborníků ve čtvrtek napsal, že Dankova práce je plagiát. Podezření se objevuje jen pár měsíců po plagiátorské kauze týkající se českých politiků.

Foto: Shutterstock

Andrej Danko

Článek

Danko získal titul doktora práv v roce 2000 na Univerzitě Mateje Bela v Banské Bystrici. Univerzita zveřejnila jeho rigorózní práci minulý týden.

Hned jejích prvních 25 stránek je údajně zkopírováno z české publikace Základy správní vědy autora Dušana Hendrycha. A dílo obsahuje podle Denníku N dalších 70 stránek zkopírovaných z učebnic a skript.

„Za předpokladu, že se rozsáhlé části práce shodují slovo od slova s učebnicemi a se skripty, přičemž jen minimální fragmenty jsou přiznané jako citace, jde o plagiát,“ řekl listu Peter Kováč z katedry trestního práva a kriminologie právnické fakulty Trnavské univerzity.

Výzva k rezignaci

Předseda parlamentu zatím tyto informace nekomentoval. Opozice ho už vyzvala k rezignaci. Nejmenší koaliční strana Most-Híd žádá vyvození osobní odpovědnosti. „Vzhledem ke zveřejněným informacím by měl předseda parlamentu přijmout osobní rozhodnutí,“ řekla serveru aktuality.sk mluvčí strany Klára Debnárová.

Závěrečné práce studentů vysokých škol v době vzniku Dankovy práce ještě nepodléhaly kontrole pomocí speciálního software na odhalování plagiátů.

Plagiátorskou kauzu spojenou s vysokoškolskými pracemi nedávno zažila i Česká republika. Ve vládě kvůli tomu krátce po jejím jmenování skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá z ANO [celá zpráva] a ministr práce Petr Krčál z ČSSD [celá zpráva]. Podezření z plagiátorství kvůli citacím čelil i ministr obrany za ANO Lubomír Metnar. [celá zpráva]

Danko v podvečer řekl, že SNS podpoří schůzi parlamentu, na které se má projednat jeho odvolání z funkce: „Požádám o to i své koaliční partnery. Chci, aby byla projevená důvěra nebo nedůvěra v mou osobu, jako předsedy parlamentu i koaličního partnera. Bez koaliční důvěry se vládnout a pracovat nedá.“

„Svoji rigorózní práci jsem dělal s nejlepším vědomím a svědomím, v souladu s tehdy platnými právními předpisy a technickými možnostmi,“ dodal Danko k případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám