Hlavní obsah

Slovák bojuje na Ukrajině na straně separatistů, hrozí mu za to osm let vězení

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Za účast v bojích na Ukrajině čelí obvinění první Slovák. Mário R. bojuje na straně proruských separatistů. Obviněn je v nepřítomnosti, protože se stále zdržuje na Donbasu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Na ilustračním snímku je příslušník sil doněckých separatistů. Po jejich boku bojují i Slováci

Článek

Vyšetřovatel národní protiteroristické jednotky Národní kriminální agentury (NAKA) obvinil Mária R. ze zločinu účasti v bojové činnosti organizované ozbrojené skupiny na území jiného státu.

„V případě prokázání viny hrozí obviněnému dva až osm let vězení,“ uvedla slovenská policie v pondělí na sociální síti.

„Jedná se vůbec o první případ, kdy bylo vzneseno obvinění vůči občanovi Slovenské republiky za aktivní činnost v bojích v rámci ozbrojeného vojenského konfliktu na území Ukrajiny proti ukrajinské armádě,“ dodala policie.

Od roku 2015

Nový trestný čin - účast v bojové činnosti organizované ozbrojené skupiny na území jiného státu - doplnil slovenský parlament do trestního zákoníku poté, co vyšlo najevo, že na východě Ukrajiny se na stranu proruských separatistů přidali i Slováci. [celá zpráva]

„Obviněný Mário R. se minimálně od července 2015 jako člen organizovaných ozbrojených skupin bojujících na straně proruských separatistů s použitím zbraní aktivně podílel a nadále podílí během války na území jiného státu na bojové činnosti organizovaných ozbrojených skupin, a to zejména v Doněcké oblasti v regionu Donbas,” konstatovala slovenská policie.

Mário R. je podle Denníku N bývalý skinhead z Banské Bystrice, který byl na Slovensku odsouzen za sedm zločinů. Když se ho deník zeptal, zda na Ukrajině zastřelil nějaké lidi, odpověděl, že zastřelil „pouze fašisty“.

Na Donbasu bojovali a bojují nejméně čtyři Slováci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám