Hlavní obsah

Nejsem tak hloupý, abych se choval dál stejně, řekl princ Charles k možnému kralování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Následník britského trůnu princ Charles se v dokumentu britské stanice BBC vyjádřil ke způsobu, jakým by případně zastával královský post. Podle svých slov by jako král přestal zasahovat do záležitostí, kterým se věnuje v současnosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Princ Charles v dokumentu BBC

Článek

„Myšlenka, že se podobným způsobem budu chovat i po případném nástupu na trůn, je naprosto nesmyslná, protože obě situace jsou zcela odlišné,“ řekl BBC, která připravuje pořad věnovaný jeho sedmdesátinám, které oslaví příští středu.

„Nejsem tak hloupý,“ dodal. Role krále je podle něj naprosto odlišná od jeho současného postavení prince z Walesu.

Charles se v uplynulých desetiletích veřejně vyjadřoval zejména k otázkám ochrany životního prostředí nebo k sociální problematice. Jako král by ale dodržoval zvyklosti a pohyboval by se v „ústavních parametrech“.

Panovník je neutrální

Británie je konstituční monarchií, kde panovník nemá prakticky žádnou politickou moc a jeho povinností je být neutrální. Charlesova matka, královna Alžběta II., se politickým tématům striktně vyhýbá.

Autor dokumentu John Bridcut, který s princem strávil rok, uvedl, že se Charles poněkud bránil slovu „vměšování“ ve vztahu k jeho aktivitám, které by sám popsal spíš jako „motivující“ intervence. Na některé své „vměšování“ je prý pyšný.

Se svojí nadací Prince´s Trust například pomáhá mladým lidem z problematických městských lokalit získat vzdělání a práci. Charlesova manželka Camilla o princovi z Walesu v dokumentu prohlásila, že „by rád zachránil svět“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám