Hlavní obsah

Pákistánská menšina v Anglii si stěžuje na tu romskou

Jedna menšina proti druhé. Tak by se dala popsat situace ve městě Sheffield na severu Anglie. Místní muslimská menšina, která v městské části Page Hall žije desítky let a pochází většinou z Pákistánu, si stěžuje na Romy, píše list The Guardian. Pákistáncům vadí zvýšený hluk, odpadky a špína a také zvýšené množství konfliktů.

Foto: Profimedia.cz

Tábor z přívěsů a obytných vozů, kteří si Romové vytvořili na okraji Londýna. Ilustrační foto

Článek

Poslední konflikt, při němž asistovala policie a dokonce policejní vrtulník, se odehrál na konci září v místní škole. Romská žákyně při hádce strhla muslimské spolužačce šátek z hlavy a vzápětí se rozhořela bitka, do níž se zapojilo více než sto žáků a dokonce i rodiče před školou. Zvládnout ji musely desítky policistů, psovodi a dokonce byla nasazena i policejní helikoptéra.

Na napjatou situaci mezi pákistánskou a romskou komunitou v Sheffieldu upozorňoval už před pěti lety David Blunkett, který byl poslancem za Sheffield téměř třicet let. Tvrdil, že multikulturní čtvrť Page Hall je „časovaná bomba“.

 Konflikty před školou letos v září

„Musíme změnit chování a kulturu příchozí romské komunity, jinak nastane výbuch. Všichni to víme,“ prohlásil. Obával se, aby se neopakovala situace z roku 2001 z Bradfordu a dalších měst, kde se střetli bělošští a asijští mladí lidé.

Problémy v dalších britských městech

Ačkoliv to úřady veřejně nepřiznají, problémy a zvyšující se napětí je hlášeno i z dalších měst s vysokou romskou komunitou, například z Rotherhamu, Doncasteru, Derby, Peterboroughu, Glasgow a Lutonu, píše The Guardian.

„Úřady se obávají, že brexit bude mít za následek ztrátu peněz z Evropského sociálního programu, což znemožní jakýkoli posun ke zlepšení situace,“ píše list.

Počet Romů ve Velké Británii se pokusila v roce 2013 spočítat univerzita v Salfordu. Došla k číslu 200 tisíc. Realita je ale podstatně jiná. Počet Romů v Británii je nepochybně daleko vyšší. Jako občané EU, většinou ze Slovenska, České republiky, Polska, Maďarska a Rumunska, se Romové totiž při příjezdu nemusí registrovat.

List upozorňuje na to, že Romové mají tendenci držet se pohromadě. Bydlí v nejlevnějších čtvrtích v nejmenších a nejhorších bytech. Velké rodiny většinou bydlí ve dvoupokojových bytech. Zaměstnaní jsou na nekvalifikovaných a špatně placených místech, popisuje The Guardian.

Budete potřebovat armádu

Problémy nastávají ve chvíli, kdy lidé, kteří přišli do Spojeného království dříve a zvládli se asimilovat natolik, že si koupili v daných místech nemovitosti, si začali stěžovat na hluk a ohromné množství odpadu, které se v oblastech začalo objevovat. Problémy bývají i s dodávkou pošty. Zásilky se ztrácejí, pracovníci pošty jsou zastrašováni a nechtějí do problémových čtvrtí chodit sami, píše deník.

„Toto je skutečně časovaná bomba. Když to bouchne, budete potřebovat armádu,“ nechal se slyšet jeden z Pákistánců.

Romové ale tvrdí, že jsou šikanováni a všechny problémy se hází na ně. Tvrdí, že za všechno mohou Pákistánci. Současně si na ně stěžují, že jim pronajímají za vysoké ceny nevyhovující nemovitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám