Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi šest lidí kvůli plánování útoku na Macrona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzské bezpečnostní složky zadržely v úterý ráno šest lidí. Jsou podezřelí z toho, že plánovali útok na prezidenta Emmanuela Macrona, uvedla zpravodajská televize BFMTV. Zadržení mají mít vazby na krajní pravici, uvedla agentura AFP s odkazem na zdroj z policie.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Francouzský prezidetn Emmanuel Macron

Článek

Akci vedli agenti tajné služby DGSI, která je pověřena také bojem proti terorismu. Podezřelí byli zadrženi v departamentech Isère, Ille-et-Vilaine a Moselle. Jaké mají mezi sebou vazby, ani to, jak byli navzájem ve spojení, se zatím neví.

Televize BMFTV uvedla, že plány na „násilnou akci“ proti prezidentovi byly nepřesné a nebyly dotažené do detailu.

Vyšetřovatelé budou muset upřesnit povahu hrozby a její reálné nebezpečí, uvedla televize. Server listu L'Express uvedl, že cílem zátahu bylo zjistit, jak daleko plány na násilnou akci pokročily.

Televize BFMTV připomněla, že před rokem bylo v departamentech Bouches-du-Rhône a Seine-Saint-Denis zatčeno deset lidí, kteří se hlásili ke krajní pravici a plánovali útok na některé vrcholné politiky, například Christophera Castanera či Jean-Luca Melenchona.

Tito zadržení byli ve spojení s Loganem N., který byl zadržen v červnu roku 2017 a oslavoval teroristu Anderse Breivika, který v roce 2011 zavraždil v Norsku 77 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám