Hlavní obsah

Právo a spravedlnost ztratilo v Polsku další velká města

Varšava

V druhém kole regionálních voleb polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) dále oslabila ve velkých městech a vítězství ve vojvodstvích jí zhořklo. Už v prvním kole přišla o posty starostů ve Varšavě, Poznani a Lodži, v druhém kole neudržela navíc Krakov, Gdaňsk a Kielce, uvedla stanice Deutsche Welle ještě před zveřejněním definitivních výsledků voleb primátorů a starostů v 649 městech a obcích.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Druhé kolo voleb v Polsku

Článek

PiS dále ztratila starosty ve městech Siedlce, Mielec na východě, kde má PiS větší podporu, Nowy Sącz i Elbląg, Neuspěla ani v Przemyślu, uvedla Gazeta Wyborcza.

PiS tak dále oslabila ve velkých městech, kde většinou uspěla centristická proevropská koalice vedená Občanskou platformou (PO). Podle polských médií ze 107 měst s primátory získalo PiS křeslo primátora  jen v šesti městech, z nichž největší je Zamość se 64 000 obyvateli.

Drží si však své pozice na venkově a v menších městech. V prvním kole dostala 34 procent hlasů, zatímco PO 28. PiS je nejsilnější v 9 z 16 vojvodství, ale jen v šesti z nich má nadpoloviční většinu. Liberálové zvítězili v sedmi.

Před čtyřmi lety uspěla PiS jen v šesti vojvodstvích a OP v osmi. V roce 2014 zbylá dvě vojvodství ovládli lidovci, kteří letos vyklidili pozice.[celá zpráva]

Venkovští voliči upřednostnili PiS kvůli snižování věku odchodu do důchodu a zvyšování přídavků pro rodiče s dětmi. Na venkově jí také pomohla podpora katolické církve, se kterou je spjata.

Účast v druhém kole činila téměř 49 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám