Hlavní obsah

V Bavorsku bude vládnout koalice CSU a Svobodní voliči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Německá spolková země Bavorsko bude mít koaliční vládu tvořenou Křesťanskosociální unií (CSU) a stranou Svobodní voliči (Freie Wähler). Dosažení dohody necelé tři týdny po zemských volbách oznámil v pátek dosavadní ministerský předseda Markus Söder (CSU).

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„Máme to,“ řekl Söder. „Dosáhli jsme průlomu,“ dodal Hubert Aiwanger, předseda Svobodných voličů. K výsledku jednání, rozdělení resortů nebo o dalších detailech koaliční spolupráce nechtěl ani jeden z politiků nic říci s ohledem na jednání, která se uskuteční během víkendu v obou stranách.

V neděli by měly zasednout jednotlivé stranické orgány a koaliční dohodu schválit. Teprve poté budou zveřejněny detaily koaliční spolupráce.

V pondělí ráno by se měla koaliční dohoda podepsat, v úterý by měl být Söder opět zvolen na post bavorského premiéra, napsal server týdeníku Focus.

V Bavorsku tradičně dominantní CSU v říjnových zemských volbách značně oslabila. Získala jen 37,2 procenta hlasů. V roce 2013 ji přitom podpořilo 47,7 procenta hlasujících. Po pěti letech jednobarevné vlády si tak strana musela hledat koaličního partnera. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám