Hlavní obsah

Slováci si připomněli vznik ČSR u Masarykovy sochy v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Několik stovek lidí se sešlo v neděli v podvečer u sochy Tomáše Garrigue Masaryka v Bratislavě na Vajanského nábřeží, aby si připomněli sté výročí vzniku Československa. Účastníci se pak přesunuli k nedalekému památník Milana Rastislava Štefánika.

Slováci si připomněli vznik ČSR u Masarykovy sochy v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Za účasti primátora Bratislavy Ivo Nesrovnala byla v neděli odhalena pamětní deska ke stému výročí vzniku Československa na budově Primaciálního paláce. Slavnostního aktu se se zúčastnili také charge d´affaires ambasády České republiky v Bratislavě Pavel Sladký a Štefánikova praneteř Tamara Michaela Dudášová.

Primátor města řekl, že i tímto aktem se slovenské hlavní město přihlásilo k demokratickým principům první republiky: „Sté výročí založení Československé republiky, která přispěla k rozšíření a prohloubení vztahů mezi našimi národy, je velkou událostí. Na Slovensku přetrvává pozitivní vztah k bývalému společnému státu a společné historii.“

Foto: Ivan Vilček, Právo

Za účasti primátora Bratislavy byla odhalena pamětní deska ke stému výročí vzniku Československa.

Hlavní oslavy proběhnou na Slovensku 30. října v Martině za účasti prezidentů a premiérů obou států. Před sto lety byla v tento den v Martině podepsána Deklarace slovenského národa, která představuje jeden ze základních dokumentů zrodu československého státu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Za účasti primátora Bratislavy byla odhalena pamětní deska ke stému výročí vzniku Československa.

„Slovenská národní rada, složená ze zástupců všech politických stran a proudů slovenské společnosti, v ní uplatnila sebeurčovací právo a vyvázala Slovensko z Uherského království. Vyjádřila legitimní podporu cílům československého zahraničního odboje a přihlásila se k soužití s českým národem,” řekl v této souvislosti slovenský premiér Peter Pellegrini.

„Tento samostatný státoprávní akt se udál bez toho, aby deklarační shromáždění vědělo, že už byla vyhlášena ČSR. Zabránil tím všem pokusům zpochybnit vůli Slováků vytvořit společný stát s Čechy,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám