Hlavní obsah

Salvini se ostře pustil do Jourové. Vadí mu její kritika ohledně Romů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský ministr vnitra Matteo Salvini ostře zareagoval na kritická slova české eurokomisařky Věry Jourové, podle níž si Itálie ”zahrává s ohněm”, když se v tamní veřejné debatě šíří nenávistné projevy vůči Romům. Své výhrady zveřejnil na Twitteru.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Jourová na páteční tiskové konferenci v Bruselu odpovídala na dotaz italského novináře, zda má v souvislosti s rostoucí hladinou nenávistných projevů italských politiků vůči romské menšině obavu o směřování nejlidnatější jihoevropské země.

Šéf protiimigrační strany Liga označil její slova za „další nesmysl z Bruselu” a vyzval ji k návštěvě táborů, v nichž žijí Romové v jeho zemi a kde podle něho porušují zákony.

„Proč ta paní komisařka nepřijede a nenavštíví romský tábor v Římě nebo Miláně? Viděla by zbraně, nezákonnost, zneužívané děti a ukradené věci,” napsal Salvini v reakci. Návštěvu jí doporučil: „Možná by se probudila změnila názor. Chci právo a pořádek. Tečka.”

Ministr čelí za svůj přístup k romské menšině a přistěhovalcům kritice ze strany organizací na ochranu lidských práv. Odmítavé reakce vzbudil jeho letošní návrh na sčítání Romů žijících v Itálii. Ti, kteří se v zemi nenarodili, by ji podle jeho plánu museli opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám