Hlavní obsah

Celá EU musí zastavit prodej zbraní Saúdům, jinak je to k ničemu, vyzývá Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dokud se neobjasní smrt saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, nebude Německo dodávat zbraně Saúdské Arábii. Ke stejnému kroku Berlín v pondělí vyzval i další země Evropské unie, napsala agentura DPA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier

Článek

S žádostí přišel ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU). Evropa by podle něj měla zaujmout jednotný postoj v Chášukdžího kauze. „Tlak na vládu v Rijádu bude mít efekt pouze tehdy, když se přidají všechny evropské země,“ uvedl v pondělí ve vysílání televize ZDF.

Pokud podle jeho slov pokud nebude tlak jednotný, nebude mít rozhodnutí Německa pozastavit vývoz zbraní do Saúdské Arábie žádný efekt. „Jestli nebudeme dodávat zbraně my, výpadek nahradí další země,“ řekl Altmaier.

Neexistující jednotný postoj vůči Saúdské Arábii kritizoval v pondělí také bývalý šéf mnichovské bezpečnostní konference Horst Teltschik.

„Vláda se shodla, že prozatím nedáme souhlas k dalšímu vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Chceme vědět, co se stalo,“ řekl ministr. Dosavadní vysvětlení Rijádu nepovažuje za dostatečné.

Zakázky za deset miliard

Německá vláda schválila před časem export zbraní do Saúdské Arábie v hodnotě 400 miliónů eur (deset miliard korun). Více zbraní vyváží Německo jen do Alžírska.

Novinář Chášukdží byl naposledy spatřen 2. října, kdy navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu, kde si chtěl vyřídit dokumenty k novému sňatku. Beze stopy zmizel. Turecko tvrdí, že byl zavražděn a předtím krutě mučen.

Rijád až tuto sobotu přiznal, že muž na konzulátu přišel o život, údajně při bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr případ označil za závažný omyl. Jakým způsobem novinář zemřel a kde je jeho tělo, Saúdská Arábie neví, řekl Džubajr americké televizi Fox News.

Anketa

Měla by ČR přestat dodávat zbraně do Saúdské Arábie?
Ano, dokud se nevyřeší případ zabitého novináře
3,6 %
Ano, ČR by neměla vyvážet zbraně do Saúdské Arábie vůbec
83,9 %
Ne
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1660 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám