Hlavní obsah

Dohoda s EU je z 95 procent hotová, tvrdí britská premiérka Mayová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská premiérka Theresa Mayová má během pondělního projevu poslanců říci, že dohoda Londýna s Bruselem o odchodu Británie z EU je z 95 procent hotova. Nicméně zopakuje svůj odmítavý postoj v otázce irské hranice. Napsala to agentura Reuters s odkazem na projev premiérky, k němuž se agentura dostala.

Foto: Toby Melville, Reuters

Bristká premiérka Theresa Mayová

Článek

„Devadesát pět procent dohody o vystoupení, včetně jejích protokolů je nyní dojednáno,“ citovala agentura Reuters z chystaného projevu Mayové. V něm má podle Reuters britská premiérka říci, že její vláda dosáhla dohody s EU na 95 procentech témat, včetně dohody se Španělskem o Gibraltaru či s Kyprem o britské vojenské základně.

„Jak jsem řekla minulý týden, původní návrh EU ohledně irské hranice nemůžeme přijmout, znamenalo by to celní hranici v Irském moři a rozbilo by to integritu Spojeného království. Věřím, že by na takový návrh nepřistoupil ani žádný jiný britský premiér,“ má v projevu pronést Mayová.

Právě na řešení celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem se ale rozhovory EU s Londýnem zasekly. Shodu nenašli nejvyšší představitelé zemí EU ani na summitu minulý týden. Británie má přitom EU opustit už za pět měsíců a o brexitové dohodě jedná už více než rok.

Mayová čelí kvůli rozhovorům o brexitové dohodě doma kritice. V sobotu demonstrovaly v Londýně kvůli tomu statisíce Britů, kteří chtějí, aby vláda uspořádala o dohodě o odchodu Británie z EU referendum. Podle britských médií byl sobotní protest, na nějž podle organizátorů dorazilo na 670 tisíc lidí, největší demonstrací v Británii od roku 2003, kdy v Londýně statisíce lidí protestovaly proti válce v Iráku.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám