Hlavní obsah

V Británii odsoudili 20 mužů za znásilňování dívek, nejmladší bylo 11 let

– Londýn • Aktualizováno

Britská justice poslala do vězení dvacet mužů, kteří byli členy asijského gangu. Znásilňovali a zneužívali patnáct dívek ve věku 11 až 17 let. Většina z nich byla pákistánského původu. Muže poslal soud v severoanglickém Leedsu do vězení na celkem 221 let, uvedla televize Sky News. Na případ bylo kvůli ochraně obětí uvaleno informační embargo.

Foto: West Yorkshire Police

Amere Singh Dhaliwal

Článek

Případ vyvolal pozornost i proto, že kvůli porušení embarga čelí obžalobě britský protiislámský aktivista Tommy Robinson.

Skupina působila ve městě Huddersfiledu a okolí, vedl ji 35letý Amere Singh Dhaliwal. Soud jej shledal vinným z dvaadvaceti případů znásilnění a poslal jej do vězení na doživotí, propuštěn může být nejdříve po 18 letech, uvedla BBC. Muž je přitom ženatý a má dvě děti.

Podle listu The Guardian mu soudce při vynesení rozsudku řekl, že to, jak zacházel s dívkami, bylo "nelidské".

Další členové gangu dostali tresty od pěti do 18 let.

Dívky vnímali jako předměty, které mohou používat
prokurátor Michael Quinn

Celkem byla dvacítka mužů usvědčena ze 120 sexuálních trestných činů, kterých se dopustili v letech 2004 až 2011. "Muži někdy používali hrozby a násilí a svým obětem cpali alkohol a drogy," řekl prokurátor Michael Quinn. "Tito muži se starali jen sami o sebe a dívky vnímali jako předměty, které mohou používat a zneužívat po své vůli," dodal.

Foto: West Yorkshire Police

Amere Singh Dhaliwal

Dívky, které pocházely z chudých poměrů, členové gangu zneužívali na parkovištích, v hotelech či v přírodě. Muži vystupovali pod přezdívkami jako Drákula či Bestie. Podle britských médií někteří z nich používali při styku s dívkami místo kondomů plastové sáčky. Několik děvčat následně otěhotnělo.

Embargo chránilo oběti

Soud v pátek umožnil médiím o případu informovat, neboť částečně zrušil informační embargo, které na případ uvalil v listopadu loňského roku ve snaze ochránit oběti.

Embargo letos v květnu porušil britský nacionalista a protiislámský aktivista Tommy Robinson, který byl kvůli pořizování videozáznamu z jednoho z procesů zatčen. Za pohrdání soudem byl Robinson odsouzen k 13 měsícům odnětí svobody, odvolací soud ale později tento rozsudek zrušil a nařídil nové líčení.

Británií v posledních letech otřáslo několik případů sexuálního zneužívání dětí a mladistvých. Oběťmi organizovaných skupin, jejichž členové měly podle agentury AP většinou pákistánský původ, se staly stovky dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám