Hlavní obsah

Syřan, který útočil v Kolíně nad Rýnem, se registroval v Česku

• Aktualizováno

Pětapadesátiletý Syřan Mohamad Abo R., který v pondělí na nádraží v německém Kolíně nad Rýnem útočil a později zadržoval rukojmí, dorazil v roce 2015 ze Sýrie nejprve do České republiky, kde se registroval, napsal ve čtvrtek server týdeníku Focus s odkazem na informace z bezpečnostních kruhů. Vzápětí po registraci v Česku odcestoval do Německa, kde požádal o azyl.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Útok Syřana na nádraží v Kolíně nad Rýnem město ochromil.

Článek

Syřanova žádost o azyl byla podána u Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (Bamf). Při zkoumání jeho žádosti se zjistilo, že muž by měl být v rámci uplatnění dublinských pravidel pro poskytování azylu vyhoštěn, píše Focus.

Dublinská pravidla určují, že žádost o azyl má posoudit ten stát EU, který je zodpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na unijní území. Je to tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil.

Úřad ale zmeškal termíny a kvůli tomu musel Syřan dostat dočasnou toleranci pobytu. V případě útočníka to bylo právo k pobytu do roku 2021, napsal Focus.

Popálil dívku 

Německé nejvyšší státní zastupitelství ve středu uvedlo, že má dostatek indicií, že pondělní incident na nádraží v Kolíně nad Rýnem měl radikálně-islamistické pozadí. Syřan se údajně hlásil se k Islámskému státu.

Pachatel v pondělí po poledni v restauraci McDonald's na kolínském nádraží začal rozlívat hořlavinu, a posléze odpálil takzvaný Molotovův koktejl. V restauraci, kde vážné popáleniny utrpěla 14letá dívka, se pak spustil protipožární systém.

Zřejmě kvůli tomu muž, který možná chtěl ohněm odpálit malé plynové nádoby s kovovými součástkami, které měl s sebou, zamířil do nedaleké lékárny. Tam vzal jednu ženu jako rukojmí a několik hodin ji zadržoval i s pomocí airsoftové zbraně, která byla k nerozeznání od zbraně střelné. Speciální jednotky nakonec ženu, která utrpěla lehká zranění, osvobodily.

Útočníka při akci několikrát zasáhly. Ten je momentálně v kómatu v nemocnici. Jedna střela ho zasáhla do hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám