Hlavní obsah

Volby v Bavorsku vyhrála CSU, výsledek je ale bídný. Uspěli i Zelení a AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby v Bavorsku, které se konaly v neděli, vyhrála podle zpřesněných odhadů veřejnoprávní televize ARD vládnoucí Křesťanskosociální unie (CSU). Zisk 37,3 procenta hlasů je pro ni ale nejhorším za téměř 70 let a pro vládu bude muset hledat koaličního partnera.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Členové CSU při vyhlášení průběžných výsleků voleb. Strana získala nejméně hlasů za 70 let.

Článek

CSU dominuje bavorské politice desítky let, nyní však dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1950. Už dříve se spekulovalo, že by to mohlo ovlivnit křeslo šéfa strany a ministra vnitra Horsta Seehofera.

Na druhém místě jsou Zelení s 17,8 procenta, což je pro ně v Bavorsku zatím nejlepší výsledek - dosud tam nepřekročili hranici deseti procent.

Foto: Armer Nicolas, ČTK

Bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU) s manželkou

V parlamentu bude i sociální demokracie (SPD), která však podle prvních odhadů dosáhla jen 9,5 procent hlasů. To je pro ni v Bavorsku podle ARD nejhorší výsledek od druhé světové války. Strana navíc oslabuje v celém Německu.

Zisk hlasů ve volbách v Bavorsku (odhad)
CSU37,3
Zelení17,8
FW11,6
AfD10,7
SPD9,5
FDP5
Levice3,5

Svobodní voliči (FW) získali 11,6 procenta a mohou se stát třetí nejsilnější stranou a pravděpodobně i partnerem CSU. Na hranici pěti procent zřejmě dosáhli i svobodní demokraté (FDP).

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Alice Weidelová a Katrin Ebnerová-Steinerová z AfD se radují z počtu hlasů

Poprvé se do bavorského parlamentu dostala i Alternativa pro Německo (AfD) s 10,7 procenta. AfD přitom v Bavorsku ještě před pěti lety vůbec nekandidovala. Své zastoupení tedy bude mít v 15 ze 16 spolkových parlamentů. Za dva týdny se navíc konají volby v Hesensku, kam by se mohla dostat také.

V zemském sněmu zřejmě bude chybět Levice s 3,5 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám