Hlavní obsah

Muničním skladem na Ukrajině otřásají exploze, evakuovali okolní vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černihiv
Aktualizováno

U ukrajinského města Ičnja v úterý vybuchuje munice v hořícím skladu. Exploze v areálu vojenské základny potvrdil ukrajinský generální štáb. Podle zdroje listu Ukrajinska pravda byli evakuováni obyvatelé dvou vesnic ve vzdálenosti dvou set kilometrů východně od Kyjeva. Požár zasáhl 682,6 hektaru rozlohy armádního zbrojního areálu. Zraněno bylo 63 lidí.

Foto: Reuters

Dým z požáru a explozí v areálu vojenské základny na Ukrajině

Článek

„Mrtví nejsou. Na lékaře se obrátilo 63 lidí, kteří se nadýchali dýmu,” uvedla tisková služba Černihivské oblasti.

Ve 3:30 (2:30 SELČ) jsme dostali informaci od náčelníka 6. arzenálu, že v katastru obce Ičnja v Černihivské oblasti došlo k výbuchu v technickém zařízení,“ uvedl generální štáb. Podle obyvatel však nešlo o jeden výbuch, ale o sérii explozí.

„Požár u vesnice Družba v Ičnjanském okrese v místě skladů vojenského útvaru A1479 Ozbrojených sil Ukrajiny byl nahlášen kolem čtvrté ráno,“ dodalo ministerstvo vnitra.

Speciální policejní jednotky v oblasti požáru

Černihivská pobočka telekomunikací uvedla, že u vesnic Družba a Avhustovka vybuchl v 3:30 muniční sklad a začala tam evakuace obyvatel. Nasazeny byly složky záchranného systému. Evakuováno zatím bylo 12 000 lidí. Ohroženo je 30 obcí, v nichž žije 20 000 obyvatel.

Podle informací agentury AFP došlo k explozi ve skladišti číslo šest. Uzavřen byl vzdušný prostor v okruhu 20 kilometrů. Ve skladech bylo podle ministerstva obrany uloženo 88 000 tun zbraní a munice, hlavně raket pro protivzdušnou obranu. Každou vteřinu se podle očitých svědků ozývají dva až tři silné výbuchy.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si kvůli explozi předvolal vedení silových resortů, aby ho informovala o situaci. „Vláda byla vyzvána, aby poskytla nutnou pomoc lidem,“ stojí dále ve zprávě prezidentské kanceláře. Zasahující jednotky s sebou přivezly stany i polní kuchyně.

Foto: Reuters

Dým z požáru a explozí munice ve vojenském prostoru na Ukrajině

Podle generálního štábu na místo explozí vyrazila výjezdová skupina v čele s náčelníkem štábu, což ukazuje, že jde o mimořádnou událost velkého rozsahu.

Výbuch si podle ukrajinských úřadů nevyžádal žádné oběti, podle předběžných závěrů policie byl způsoben nedbalostí. Bylo zahájeno trestní stíhání kvůli „nedbalosti ve službě, která si vyžádala vážné důsledky”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám