Hlavní obsah

Druhý Rus z kauzy Skripal je prý lékař GRU Miškin

Londýn

Pravé jméno druhého z Rusů, které Británie viní z útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala v Anglii, je Alexandr Miškin a je to lékař ruské vojenské rozvědky GRU. Tvrdí to investigativní web Bellingcat, který se odvolává na veřejné zdroje a svědectví mužových známých.

Foto: Handout, Reuters

Muž doposud známý jako Alexander Petrov (vlevo) je prý ve skutečnosti lékař GRU Alexander Miškin

Článek

Bellingcat v pondělí rovněž uvedl, že má k dispozici naskenovanou kopii Miškinova pasu. Miškin byl stejně jako jeho údajný komplic Anatolij Čepiga vyznamenán titulem Hrdina Ruska.

Muž byl dosud známý jako Alexandr Petrov. Britské úřady už dříve uvedly, že příslušníci GRU pravděpodobně do Británie cestovali pod falešnými jmény.

Druhý muž, který byl znám pod jménem Ruslan Borišov, byl už před několika týdny identifikován jako Anatolij Čepiga. Byl podplukovníkem GRU. I jeho identitu pomohl odhalit server Belingcat.

Čepiga měl nejvyšší ruské vojenské vyznamenání za to, že řídil tajný útěk někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče do Ruska. [celá zpráva]

Dříve bojoval v Čečensku i v proruském povstání na Ukrajině.

Oba muži jsou podezřelí z útoku na někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji v britském Salisbury. Použít měli jed novičok.

Fakt, že v Salisbury byli, nepopírají. Tvrdí ale, že tam v době útoku na Skripalovy byli jen jako turisté. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám