Hlavní obsah

Skandál s dopadem na Nobelovu cenu: Francouz dostal dva roky za znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ke dvěma letům vězení byl v pondělí ve Švédsku odsouzen Francouz Jean-Claude Arnault stojící v centru skandálu, který otřásl Švédskou akademií, jež uděluje Nobelovu cenu za literaturu. Byl shledán vinným ze znásilnění. Kvůli skandálu nebude letos Nobelova cena za literaturu udělena.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Jean-Claude Arnault

Článek

Bývalý fotograf a ředitel stockholmského kulturního střediska Arnault čelil obvinění z dvojího znásilnění jedné ženy z roku 2011. Jednoho z obvinění ho soud zprostil. Oběť totiž uvedla, že byla znásilněna ve spánku, a soudci dospěli k názoru, že její popis událostí v tomto případě není hodnověrný.

Dalších 18 žen ho vinilo ze sexuálních útoků, jichž se měl dopustit v letech 2013 až 2015. Některé z případů se prý odehrály v prostorách, které patří Švédské akademii.

Obětí sexuálního obtěžování byla podle švédského deníku Svenska Dagbladet také švédská korunní princezna Victorie. Měl ji osahávat a „nestoudně se dotýkat jejího pozadí“. Deníku to potvrdili tři na sobě nezávislí očití svědci.

Švédská královská rodina incidenty nekomentuje. Během debaty o  sexuálním obtěžování královská rodina opakovaně vyjádřila solidaritu s oběťmi. Arnault veškerá obvinění popřel.

Vyzrazení jmen?

Není to ovšem jen pouze sexuální násilí, z něhož je Arnault obviněn. Švédská média uvedla, že měl díky své manželce Katarině Frostensonové velkou moc v literárním světě a měl opakovaně vyzradit jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Dalším problémem je v případě Arnaulta a jeho manželky střet zájmů. Švédská akademie, která rovněž každoročně rozděluje asi tři milióny dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli.

Kromě toho, že letos nebude udělena Nobelova cena za literaturu, Švédskou akademii letos opustilo několik jejích členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám