Hlavní obsah

Migranty z lodi Aquarius 2 přijme Malta, pak si je rozeberou další země EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francie, Portugalsko, Německo a Španělsko uzavřely v úterý dohodu, na jejímž základě přijmou migranty z lodi Aquarius 2. Běžence převezme maltská loď, která je dopraví na ostrov Malta, odtamtud budou převezeni do jednotlivých zemí, napsal list Times of Malta s odvoláním na informace maltského premiéra Josepha Muscata.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti z lodě AquariusVideo: Reuters

 
Článek

Co se týče přesných počtů, zatím je jasné pouze to, že Portugalsko „v rámci solidarity“ přijme deset běženců, Španělsko jich převezme 15. Zbývající osazenstvo si mezi sebe rozdělí Německo a Francie.

Loď Aquarius 2, kterou provozují neziskové organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée, už několik dnů brázdí Středozemní moře. Hledala přístav, kde by mohla zakotvit a vylodit 58 běženců, které plavilo nabralo u libyjských břehů.

Foto: Rene Rossignaud, ČTK/AP

Loď Aquarius s migranty na palubě připluje na Maltu

Záchranáři varovali, že v nejbližších dnech se má výrazně zhoršit počasí a čekají se vlny vysoké až pět metrů. „Meteorologické podmínky se zhoršují a v následujících hodinách čekáme vlny vysoké až pět metrů. Z tohoto důvodu je důležité a zásadní najít přístav, kde bychom mohli bezpečně vylodit všechny tyto lidi,“ uvedl jeden ze záchranářů.

Paříž v úterý ráno nepovolila vylodění v jihofrancouzském přístavu Marseille a loď nasměrovala na Maltu, u níž se nachází. Ostrov odmítal loď přijmout, dokud nebude jasné, které země si běžence rozeberou. „Maltská vláda se na této akci podílí z čistě humanitárních důvodů,“ uvedla maltská vláda v prohlášení.

Premiér Muscat také uvedl, že loď Aquarius musí vyřešit svůj současný status. Loď ve Středozemním moři operuje od února 2016. Nejprve plula pod vlajkou Gibraltaru, který jí registraci letos v srpnu odejmul. Poté loď změnila jméno na Aquarius 2 a pluje pod panamskou vlajkou. Panama jí ale registraci před pár dny také odejmula. Až loď přistane v přístavu, musí panamskou vlajku stáhnout a bez vlajky jiné nemůže znovu vyplout.

Nový italský kabinet v červnu uzavřel přístavy lodím neziskových organizací. Nevládní lodě s migranty na palubě vždy vyvolaly politické roztržky. Loď Aquarius je poslední lodí provozovanou nevládními organizacemi, která ve Středozemním moři hledá a zachraňuje běžence.

Francie na rozdíl od Španělska nikdy záchranářským lodím nepovolila u svých břehů přistát. Paříž se hájí tím, že zachránění na moři mají být podle námořního práva dopraveni do nejbližšího bezpečného přístavu. Nejbližší přístavy od Libye, kde Aquarius uprchlíky nabral, je podle Paříže v Itálii a na Maltě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám