Hlavní obsah

Náhoda? Údajní agenti GRU jsou v Británii zachyceni na sekundu přesně na stejném místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Londýn

Rusko vrací úder. Na středeční prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, že Skripalovy otrávili ruští rozvědčíci Alexander Petrov a Ruslan Boširov, reagovala Moskva prohlášením, že fotky poskytnuté britskou policií jsou pozměněné.

Foto: Handout, Reuters

Údajný ruský agent Alexander Petrov

Článek

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová upozornila na to, že na snímcích údajných ruských špiónů z letiště Gatwick jsou podle času z kamery oba muži zachyceni ve stejný čas na zdánlivě stejném místě.

„Buď bylo datum a přesný čas na snímcích překryto (či pozměněno), nebo se pracovníci GRU naučili být ve stejnou chvíli na (přesně) stejném místě,“ uvedla Zacharovová.

Na záběrech z chodby letištního koridoru jsou Boširov a Petrov zachyceni ve stejné pozici v čase 16:22:43 a datem 2. 3. 2018. Britská policie se brání tím, že se muži rozdělili a každý šel jiným koridorem. Byli prý prostě dokonale synchronizovaní.

Foto: Handout, Reuters

Muž identifikovaný Brity jako agent ruské GRU Ruslan Boširov

Mayové nařčení

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu prohlásila, že vláda měla pravdu, když v březnu připsala odpovědnost za útok nervovým jedem novičok Rusku. Dvojice podezřelých známá jako Alexander Petrov a Ruslan Boširov pracuje podle premiérky pro ruskou vojenskou rozvědku GRU. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

Podle premiérky plán březnového útoku v jihoanglickém Salisbury musel být schválen nejen uvnitř GRU, ale také vysoce postavenými představiteli státu.

Bývalý ruský agent Sergej Skripal byl otráven novičokem společně se svojí dcerou Julijí 4. března. [celá zpráva]

Británie i další evropské státy vzápětí ukázaly prstem na Rusko. [celá zpráva]

Moskva ale jakýkoliv podíl na útoku spáchaném látkou vyvinutou v sovětských laboratořích od počátku vehementně odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám