Hlavní obsah

Evropská komise zaplatí Maďarsku třetinu nákladů na ochranu hranice se Srbskem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Evropská komise (EK) uhradí Maďarsku třetinu nákladů na ochranu hranic se Srbskem. Na páteční tiskové konferenci to podle agentury MTI oznámil ministr Gergely Gulyás, který stojí v čele maďarského úřadu vlády.

Foto: MTI

Migranti čekají na srbské straně.

Článek

Maďarsko vyčíslilo celkové náklady na ochranu jižní hranice na 900 miliónů eur (23 miliardy korun). Evropská komise z této částky proplatí 300 miliónů eur (7,7 miliardy korun).

„V dohledné době dostane Maďarsko první část ve výši 54 miliónů eur (1,4 miliardy korun). Komise tím uznala, že Maďarsko chrání vnější hranice Evropské unie,“ řekl Gulyás.

Foto: Mapy.cz

Hranice Srbska s Maďarskem

Oficiálně jde o „jiné výdaje”

Ministr upřesnil, že EK nezaplatí přímo výstavbu bariéry na hranicích se Srbskem, ale uhradí „jiné výdaje“ spojené s ochranou srbsko-maďarské hranice.

Premiér Viktor Orbán před rokem požádal Evropskou unii o proplacení poloviny nákladů na stavbu plotu, který Maďarsko v roce 2015 vybudovalo na svých jižních hranicích, aby zabránilo ilegálnímu pronikání migrantů na své území.

Orbán argumentoval tím, že hraniční bariéra chrání nejen Maďarsko, nýbrž celou Evropskou unii.

Maďarsko postupně vybudovalo na hranicích se Srbskem dvojí bariéru, kterou 24 hodin denně střeží policisté a vojáci. Právě tato část vnější hranice Unie čelila v roce 2015 největšímu náporu migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám