Hlavní obsah

Rakouští záchranáři museli zraněného Čecha přenášet v mlze přes ledovec

Při výstupu na alpský vrchol Piz Buin (3312 metrů nad mořem) na západě Rakouska se v sobotu zranil český horolezec. Akce na jeho záchranu byla podle sdělení tamní policie, kterou cituje agentura APA, složitá a trvala několik hodin. Jedenačtyřicetiletého muže, který si zranil kotník a nemohl dále, museli v nepříznivém počasí přenášet přes ledovec a strmé skalnaté stěny.

Foto: Profimedia.cz

Piz Buin

Článek

Muž byl členem osmičlenné skupiny, jež se kolem 11:30 vydala s horolezeckými mačkami zdolat ledovec v údolí Ochsental na úpatí Piz Buinu. Jeden z nich zakopl a přivodil si zranění levého kotníku.

Poté co skupina vyrozuměla záchrannou službu, vzlétl nejdříve policejní vrtulník, aby zmapoval situaci, ale kvůli zhoršujícímu se počasí se musel vrátit. Následně se k ledovci vydal čtyřčlenný tým záchranářů. Českou skupinu našli spolu s dalšími záchranáři, kteří absolvovali kurz na alpského instruktora, kolem třetí hodiny odpoledne v husté mlze.

Po poskytnutí první pomoci začala zdlouhavá a obtížná zpáteční cesta. Až kolem 19:15 se dostali za velmi nepříznivého počasí do horské chaty Wiesbadener Hütte ve výšce 2443 metrů nad mořem. Odtud zraněného svezli k vrcholku Bielerhöhe (2037 metrů), kde jej převzali zdravotníci. Muž byl následně převezen k ambulantními ošetření do zemské nemocnice ve Feldkirchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám