Hlavní obsah

Migranti z lodi Diciotti vystoupili na pevninu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské úřady nechaly podle očekávání vystoupit 150 migrantů z lodi Diciotti, jak slíbily už v sobotu. Loď musela pět dní čekat na Sicílii. Italská vláda žádala záruku, že si je rozeberou státy EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Migranti z lodi Diciotti vystoupili na pevninuVideo: AP

 
Článek

Italský ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že Irsko přijme 20-25 migrantů, Albánie dalších 20 a o ostatní se v Itálii postará katolická církev, což podle něj nebude „italského daňového poplatníka nic stát”, uvedla ČTK. „Církev otevřela svou náruč a svou peněženku,” řekl v sobotu večer svým stoupencům na severu Itálie Salvini, který stojí v čele protiimigrační Ligy.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Orietta Scardino, ČTK/AP

Migranti z Diciotti

Foto: Tony Gentile, Reuters

Itlaský ministr vnitra Matteo Salvini

V pátek hrozil italský premiér Guiseppe Conte, že Evropská unie při řešení problému nedostála svým základním hodnotám - solidaritě a odpovědnosti - a Itálie z toho vyvodí důsledky. Vicepremiér Luigi Di Maio ve čtvrtek hrozil zastavením italských příspěvků do unijního rozpočtu.

Prokurátor Salviniho kvůli aféře s migranty podezírá z „únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci”. Salvini na to reagoval slovy, že je ostuda, když je zahájeno vyšetřování proti ministrovi, který se snaží chránit hranice země.

Problém Diciotti, která kotví na Sicílii, nevyřešila ani páteční schůzka zástupců desítky zemí EU v Bruselu. Italská vláda chtěla, aby si běžence mezi sebe rozdělily unijní státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám