Hlavní obsah

Loď s migranty míří na Sicílii. Nikdo nevystoupí, dokud si je nevezmete, vzkázal EU Salvini

Spor o 177 běženců na lodi italské pobřežní stráže se zostřuje. Plavidlo míří na Sicílii, ovšem italský ministr vnitra Matteo Salvini prohlásil, že nikdo nevystoupí, dokud Evropská unie nepotvrdí, že si běžence přerozdělí jiné státy.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď Diciotti italské pobřežní stráže na archivním snímku.

Článek

„Ministr Salvini nepovolil a nepovolí vylodění migrantů z lodi Dociotti, dokud nebude mít jistotu, že skončí jinde,” uvedlo italské ministerstvo vnitra.

Muži z pobřežní stráže splnili svou službu a 27 kilometrů od (ostrova) Lampedusa zachránili lidské životy, napsal na Twitteru ministr dopravy Danilo Toninelli. „A teď se musí rychle přičinit Evropa,” dodal.

Spor o to, kdo migranty přijme, zuří už od čtvrtka 16. srpna. Tehdy loď Diciotti vzala na palubu běžence, kteří se nacházeli v maltských vodách, ale ostrov jim údajně neposkytl asistenci. Místo toho se snažil vratké plavidlo dotlačit do italských vod.

Migranti prý nebyli v ohrožení

Maltské úřady zase tvrdí, že loď s migranty nebyla v nouzi a migranti nebyli v ohrožení života. Maltská vláda požadovala, aby si běžence přebrala Itálie. To ale italský ministr vnitra Matteo Salvini tvrdě odmítl a trvá na tom, aby si pasažéry rozebraly evropské země.

„Buď se Evropa rozhodne, že Itálii skutečně konkrétně pomůže, a začne například tím, že převezme migranty na palubě lodi Diciotti, nebo budeme nuceni udělat to, co definitivně zarazí převaděčský byznys, a budeme lidi zachráněné na moři převážet do libyjských přístavů,“ uvedl italský ministr vnitra.

Není to první tahanice o přijetí lodí s migranty. V první polovině srpna se řešil případ lodi Aquarius, kterou provozuje humanitární organizace SOS Méditerranée společně s Lékaři bez hranic. Nejprve ji nevpustila do svých přístavů Malta a později Itálie. Po devíti dnech plavby po Středozemním moři nakonec pomohlo Španělsko, které přijalo všechny migranty.

Reklama

Výběr článků

Načítám