Hlavní obsah

V Německu našli v lese velká africká klíšťata, přenášejí skvrnitý tyfus a krvácivé horečky

Vědci z německé univerzity v Hohenheimu a Institutu pro mikrobiologii německé armády bijí na poplach. V německých spolkových zemích Dolní Sasko a Hesensko objevili sedm obřích afrických klíšťat druhu Hyalomma marginatum, které přenášejí velmi vážná onemocnění. Jsou to například skvrnitý tyfus či horečka Skalistých hor, napsal server tagesschau.de. Experti se obávají, že s oteplováním se tento druh usadí ve střední Evropě.

Foto: Universität Hohenheim

Na snímku vlevo klíště obecné, vpravo africké klíště druhu Hyalomma marginatum

Článek

Klíšťata s nápadně pruhovanýma nohama se objevila v okolí Hannoveru, v Osnabrücku a ve Wetterau. Parazit je zhruba pětkrát větší než běžné klíště, může dosahovat délky až dva centimetry. Do Německa se dostal zřejmě prostřednictvím ptáků, píše server tagesschau.de.

Kromě toho, že tento africký druh je proti evropskému podstatně větší, přenáší také velmi vážné nemoci. U jednoho z nalezených klíšťat objevili vědci bakterie rickettsia, které způsobují závažná onemocnění nejen u zvířat, ale také u lidí.

Mezi nejznámější nemoci způsobené rickettsiemi patří skvrnitý tyfus, arabská a krymsko-konžská krvácivá horečka a také horečka Skalistých hor. To je v našich zeměpisných šířkách vzácné onemocnění, ale současně velmi nebezpečné. Onemocnění se projevuje vysokou horečkou, silným dráždivým kašlem a četnými komplikacemi.

Vyhledávají velká zvířata

Africká klíšťata se přisají především na velká zvířata, například koně. Jejich hostitelem ale může být i člověk.

Vědci připisují výskyt afrických klíšťat horkému a suchému počasí, které panovalo letošní léto v Německu. Tento tropický druh klíšťat totiž preferuje výrazně nižší vlhkost než běžná klíšťata.

Odborníci očekávají, že počty tohoto parazita, jehož výskyt je obvyklý v Africe či Asii, budou v Německu narůstat vzhledem ke změnám klimatu. „Musíme počítat, že se v Německu bude zvyšovat počet afrických klíšťat, která se zde usadí kvůli změnám klimatu,“ varovala parazitoložka Ute Mackenstedtová z University v Hohenheimu. Jako příklad uvádí rozšíření klíštěte rodu Ixodes inopinatus ze Středozemí do Dánska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám