Hlavní obsah

V Janově odtáhli z mostu auta a odstranili trosky z řeky

– Janov

Hrozbu, že by italský Janov v případě prudkých dešťů mohly postihnout záplavy, protože kus spadlého mostu zablokoval řeku, se podařilo odvrátit. Ohromný kus konstrukce už zmizel z koryta řeky. Hasiči odtáhli také auta, která stála na konci mostu. Práce nezastavil ani malý požár, který zažehla jikra z rozřezávaných trosek. Obětí úterního pádu dálničního mostu je zatím na čtyřicet.

Záznam: U zříceného dálničního mostu v Janově pokračují záchranné práceVideo: AP

 
Článek

Odstranění trosek z koryta řeky bylo jednou z priorit kvůli hrozícím záplavám. [celá zpráva]

Hasiči rozbíjejí trosky pomocí sbíječek a odhrnují je buldozery. Nově jsou však všechny kusy betonu z řeky i z přilehlé železniční trati považovány za důkazy, které mají být zajištěny, uvedl list La Stampa. Převážejí se proto na speciálně vyhrazené místo, kde budou k dispozici expertům a vyšetřovatelům. Rozhodli o tom prokurátoři.

Pád mostu vyšetřují jako zabití z nedbalosti, zavinění katastrofy a ohrožení bezpečnosti silniční dopravy. Prokurátor Francesco Cozzi dodal, že zatím nikdo není vyšetřován a nejprve musí být zjištěny příčiny neštěstí. [celá zpráva]

Po odstranění trosek mohli hasiči rozšířit pátrání po dalších případných obětech. Nezvěstných je stále asi tucet, uvedla agentura ANSA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zelený náklaďák, který zůstal stát na kraji zříceného mostu v Janově, odtáhliVideo: Reuters/AP

Při pátrání po obětech – nepředpokládá se, že by ještě někdo žil – se hasiči a záchranáři soustřeďují na dvě místa: na trosky u zhrouceného pilíře na levém břehu řeky Polcevera a na dvacet metrů dlouhý kus mostovky, který dopadl na trať.

Z mostu začaly odstraňovat vozy, které na něm zůstaly. Odvezeno bylo i malé zelené nákladní auto, které zabrzdilo jen pár metrů od propasti. Jeho záběry jsou jedním ze symbolů tragédie, i když se řidiči na poslední chvíli podařilo zastavit a přežil. [celá zpráva]

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Ministerstvo dopravy ve čtvrtek pozdě večer spustilo paralelní vyšetřování. Poskytlo provozovateli 15denní lhůtu, aby dokázal, že svým smluvním závazkům dostál, a požaduje, aby společnost znovu postavila most na vlastní náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám