Hlavní obsah

Loď Aquarius plnou migrantů odmítají všechny evropské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loď Aquarius se 141 migranty na palubě pluje od pátku bezcílně Středozemním mořem. Žádná z evropských zemí dosud plavidlu neziskových organizací SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF) nedovolila přistát. Dva italští ministři v pondělí poukázali na to, že Aquarius pluje pod vlajkou Gibraltaru a že by tedy odpovědnost měla přijmout Velká Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Aquarius zachránila v pátek uprchlíky a putuje s nimi po Středozemním mořiVideo: Reuters

 
Článek

Italský ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že uprchlíci do žádného italského přístavu nevplují. Na Twitteru napsal, že Aquarius je „majetkem Německa, pronajala si ji francouzská nevládní organizace, má zahraniční posádku, je v maltských vodách a pluje pod gibraltarskou vlajkou“.

„Můžete si plout, kamkoli chcete, ale ne do Itálie! Přestaňte obchodovat s lidskými bytostmi,“ napsal Salvini.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Záchranná loď Aquarius na archivním snímku

„Ta loď je nyní v maltských vodách a má gibraltarskou vlajku. Odpovědnost za poskytnutí ochrany lidí z těch ztroskotaných lodí má Británie,“ přidal se ministr dopravy a infrastruktury Danielo Toninelli. Britská vláda na vyjádření italských ministrů zatím nereagovala.

Loď se v pátek odpoledne dostala do mezinárodních vod, stále je poblíž Malty a italského ostrova Lampedusa.

Aquarius vzal na palubu v pátek lidi ze dvou plavidel, na jednom bylo 25 uprchlíků, na druhém 116. Podle MSF pochází více než dvě třetiny z těchto lidí z Eritreje a ze Somálska.

Podle mezinárodního práva se má o zachráněné postarat země s nejbližším přístavem, což v době záchrany byla Libye. Sophie Beauová z organizace SOS Méditerranée ale tvrdí, že libyjská pobřežní hlídka oznámila, že Libye uprchlíkům bezpečný přístav nemůže zajistit. Bezpečný přístav znamená místo, které dokáže běžencům poskytnout ochranu, což podle Beauové „není za současné situace v žádném případě Libye“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám