Hlavní obsah

Putinovi v Rusku povážlivě klesá popularita

Moskva

Činnost prezidenta Vladimira Putina ve funkci hlavy státu schvaluje 62,8 procenta Rusů. Zjistil to průzkum státní agentury VCIOM, o jehož výsledcích informovala tisková agentura Interfax. Podle ruských analytiků se popularita prezidenta snižuje. Fungování ruské vlády hodnotí pozitivně 36,4 procenta dotázaných a jejího předsedu Dmitrije Medvěděva 29,9 procenta.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Výsledky průzkumů VCIOM je podle některých ruských komentářů třeba hodnotit ostražitě. I sama společnost připouští, že hlavním zadavatelem jejích anket je Kreml a monopolní vládní strana Jednotné Rusko. Výsledky jimi objednaných průzkumů lze publikovat jen s úředním souhlasem.

Přesto i z průzkumů kontrolovaných státem vyplývá, že popularita prezidenta se během léta snižuje. V květnu VCIOM hlásila, že Putinovu činnost schvaluje 80,2 procenta Rusů, v červnu 72 procent. Pokles zdůvodňují média jednoznačně návrhem důchodové reformy, který zvyšuje věk odchodu do penze u žen o osm a u mužů o pět let. Reforma zatím v parlamentu prošla prvním čtením.

Medvěděv až za Žirinovským

Po Putinovi je v žebříčku popularity ruských politiků na druhém místě ministr obrany Sergej Šojgu a na třetím ministr zahraničí Sergej Lavrov. Čtvrtý je v pořadí šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij a pátý Medvěděv.

Agentura Levada, jediná nezávislá celostátní sociologická služba v Rusku, zveřejnila průzkum o vztahu Rusů k Putinově zahraniční politice. Schvaluje ji prý jen 16 procent dotázaných, stejné množství se domnívá, že zájmy Ruska jsou kremelskému vůdci cizí. Putinovi Rusové vyčítají napojení na oligarchy (21 procent), korupci (14 procent) a chyby ve vedení země (devět procent).

Reklama

Související témata:

Související články

Putin pozval Trumpa na návštěvu do Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek oznámil, že pozval šéfa Bílého domu Donalda Trumpa do Moskvy. Stalo se tak na tiskové konferenci po summitu velkých...

Výběr článků

Načítám