Hlavní obsah

Italové přijdou o památky zdarma

Právo, Josef Kašpar, Řím

Nový italský ministr kultury Alberto Bonisoli chce zrušit nařízení levicového předchůdce Daria Franceschiniho o bezplatných návštěvách státních historických a kulturních památek.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na Forum Romanum dorazilo přes 25 tisíc lidí

Článek

Minulou neděli se před italskými nejznámějšími historickými a uměleckými památkami táhly fronty ještě delší než obvykle. Na Forum Romanum dorazilo přes 25 tisíc lidí, do Pompejí 19 tisíc a florentské Uffizi si nenechalo ujít 6400 zájemců.

Důvod: nový italský ministr kultury Alberto Bonisoli (56) z Hnutí pěti hvězd oznámil, že zruší nařízení levicového předchůdce Daria Franceschiniho (54), který rozhodl, že každou první neděli v měsíci bude návštěva státních historických a kulturních památek bezplatná. Pokyn se nevztahoval na Vatikán a soukromé galerie. „Přijeli jsme z Neapole, protože chceme ještě tuto možnost využít. Vstupenka stojí 20 eur, jsme čtyři, a tak by návštěva Uffizi přišla draho,“ říká Lucio Cavacciuolo.

Ministr Bonisoli prohlásil, že konečné slovo chce ponechat ředitelům galerií. Někteří z nich návrh schvalují. Německý ředitel Uffizi Eike Schmidt (50) souhlasí: „Museli jsme finanční stráži nahlásit, že některé cestovní kanceláře organizují nedělní návštěvy a inkasují peníze i za vstupné, které tam není.“

Reklama

Výběr článků

Načítám