Hlavní obsah

Migranti našli otevřenou východní hranici Itálie, do Evropy proudí po stovkách

Novinky, jem
Terst

Migranti do Itálie neproudí jen po moři, ale i po souši. Hranice země na Apeninském poloostrově překračují skupiny stovek ilegálních přistěhovalců ze Slovinska. Na území Evropské unie pronikají takzvanou balkánskou trasou. Ve čtvrtek o tom informoval deník il Giornale.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italští policisté. Ilustrační foto

Článek

Že se migrační vlna přesouvá na severovýchod Itálie, potvrdilo podle listu il Giornale policejní ředitelství v Udine. Mimořádné policejní kontroly, které v hraničních oblastech na severovýchodě Itálie nařídil ministr vnitra Matteo Salvini, v uplynulých dnech zadržely 1114 ilegálních migrantů.

Vzhledem k tomu, že je tato oblast v rámci schengenského prostoru volného pohybu otevřená, jde patrně jen o pověstnou špičku ledovce. Skutečný počet lidí, kteří přes východní hranici Itálie proudí dál do Evropy, může být ve skutečnosti vyšší.

Foto: David Ryneš, Novinky

Balkánská migrační trasa

Pohraniční policie uvedla, že oněch 1114 migrantů zadržela v rámci namátkové kontroly 2600 aut. Jde tedy jen o zlomek aut, jež do Itálie přijíždějí. Krom zadržení migrantů policisté zabavili také 125 kilogramů drog.

„Hranice kontrolujeme na základě pokynů, které jsme dostali. Tenhle problém musíme zvládnout, migranti se nemohou toulat po našem území jako duchové, o nichž nic nevíme. Tihle lidé musí být ztotožněni a sledováni,“ cituje il Giornale Chiari Ippolitiovou ze speciálního úřadu policie.

Do kontrol na italských hranicích se na základě Salviniho rozhodnutí zapojili policisté, celníci, kriminalisté i četníci. Kromě 1114 migrantů v posledních týdnech zadrželi také čtyři pašeráky lidí a 24 Kosovanů, kteří měli spolupracovat na průchodu lidí do Kosova.

Reklama

Výběr článků

Načítám