Hlavní obsah

Při protestu ukrajinských dobrovolníků se zapálil voják propuštěný ze služby

– Kyjev

Ukrajinský voják Serhij Uljanov se ve čtvrtek zapálil v parku před ministerstvem obrany na protest proti tomu, že byl propuštěn z armády, a proti způsobu zacházení s bývalými bojovníky proti separatistům. Další člověk ho uhasil a voják ani nepotřeboval ošetření v nemocnici. Velitel ukrajinských speciálních sil Ihor Lunev je přesvědčen, že to udělal, aby zapůsobil na soud, který rozhoduje o jeho žalobě na ozbrojené síly.

Foto: Reuters

Bývalý voják Serhij Uljanov se zapálil před ukrajinským ministerstvem obrany.

Článek

Serhij Uljanov se zapálil na akci, kde dobrovolníci, kteří bojovali na východě Ukrajiny proti separatistům, požadovali, aby měli stejná práva jako vojáci. Podle jednoho z organizátorů se takto rozhodl „bojovat s vojenskou byrokracií“.

Další účastník protestu ho srazil na zem a rychle plameny uhasil. „Naštěstí bude žít,“ řekl další účastník protestu Serhij Cyhipa. Dodal však, že problém zůstává neřešen. Dobrovolníci nemají stejná práva jako vojáci, mnozí jsou propouštěni ze služby bez vyléčení starých zranění a nedostávají ani všechny dokumenty o tom, že bojovali.

Foto: Reuters

Hořícího bývalého vojáka Uljanova srazil další na zem

Uljanov se soudí s armádou

Podle velení ale Uljanov hlavně protestuje proti tomu, že byl náhle propuštěn z armády, a požaduje u soudu odškodné.

„Voják Serhij Uljanov byl propuštěn z řad Ozbrojených sil Ukrajiny 8. září 2017. U soudu žádá o finanční odškodnění ve výši asi 120 00 hřiven (necelých sto tisíc korun). Podle Luneva dva soudy už prohrál, k třetímu se nedostavil a nyní probíhá čtvrtý proces. „Proto můžeme přepokládat, že tato akce je další snahou zapůsobit na soud,“ prohlásil.

Foto: Reuters

Bývalý ukrajinský voják Uljanov se zapálil

Ministerstvo obrany současně ve čtvrtek uvedlo, že se setkalo se členy kyjevské organizace ukrajinských veteránů z bojů na východě. Ta má jednat jako prostředník v případu Uljanova.

„Hledáme cestu, jak pomoci, aby se lidé nedostali až na samou mez, kde se ocitl on,“ řekl náčelník oddělení pro vojensko-civilní zabezpečení Volodymyr Kašljuk.

Foto: Reuters

Veterána, který se zapálil, srazili na zem.

Dodal, že oddělní je připraveno „pracovat na otázkách sociálněpsychologické a profesní adaptace, pomáhat vojákům, kteří se účastnili operace ATO (proti separatistům) a byli uvolněni ze služby.“

Další jednání soudu se uskuteční 14. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám