Hlavní obsah

Mají maskáče i samopaly. Slovenský ministr obrany chce prověřit polovojenskou organizaci

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana) ve středu podal na generální prokuraturu podnět k prozkoumání zákonnosti polovojenské organizace Slovenští branci. Ministr žádá, aby prokuratura prověřila, zda tato organizace neohrožuje Slovenskou republiku.

Foto: Slovenskí branci

Slovenskí branci

Článek

Gajdoš na pondělní tiskové konferenci zdůraznil, že jedinou legální ozbrojenou složkou Slovenska jsou Ozbrojené síly Slovenské republiky. „Odmítáme, že se někdo snaží s nejasným cílem militarizovat společnost a hrát si na vojáky. Důrazně se distancujeme od jakýchkoli aktivit této organizace,“ řekl Gajdoš.

Ministr připustil, že s organizací Slovenští branci spolupracují i profesionální vojáci, tím ovšem neporušují platné zákony. „To však neznamená, že to v budoucnu necháme bez povšimnutí,“ dodal.

Slovenští branci používají při cvičení expanzní samopaly, které nejsou schopné střelby, a oblečeni jsou ve stejných maskáčích jako profesionální vojáci. Organizace má asi 200 členů.

Organizace Slovenští branci v reakci na Gajdošovo prohlášení popřela, že by se stavěla do pozice alternativní armády Slovenské republiky. „Distancujeme se od jakéhokoli obvinění, že jsme hrozbou pro tuto zemi nebo pro její občany. Jsme vlastenci milující svou zemi a naše motivace je přesně opačná, teda pomoci naší vlasti a jejím občanům,“ píše se v prohlášení velitele Slovenských branců Petra Švrčeka.

„Podnět ministra Gajdoše vnímáme pozitivně, abychom vyvrátili jakákoli podezření ohledně naší organizace,“ dodal Švrček, který zdůraznil, že Slovenští branci používají při výcviku výlučně znehodnocené zbraně neschopné střelby.

Foto: Slovenskí branci

Slovenskí branci

Ve slovenských médiích se před časem objevila informace, že na soukromém pozemku v obci Dolná Krupá u Trnavy se uskutečnil výcvik Slovenských branců. Ve stejném areálu má svou pobočku ruský motorkářský klub Noční vlci.

Na pozemku jsou odstaveny také tanky a obrněné transportéry zapůjčené Vojenským historickým ústavem. Vojenská technika se měla stát součástí výstavy, ale podle slovenských médií na ní cvičili právě Slovenští branci.

Foto: Slovenskí branci

Slovenskí branci

Ministerstvo obrany v této souvislosti odvolalo ředitele zmíněného ústavu Miloslava Čaploviče a nařídilo okamžité vrácení techniky. Vozidla jsou pojízdná, ale nejsou střelbyschopná. Policie po kontrole objektu nepotvrdila medializované informace, že se v areálu nachází i střelnice.

Foto: Policie SR

Areál v Dolné Krupé policie prověřila

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám