Hlavní obsah

Migranty jiné barvy pleti by v Praze zbili, řekl nizozemský ministr. ČR čeká omluvu

– Amsterdam • Aktualizováno

Kdyby migranti jiné barvy pleti přišli do Prahy či Varšavy, asi by je tam zbili. Na nedávném uzavřeném setkání se zaměstnanci mezinárodních organizací, jehož záznam ve čtvrtek unikl do médií, to prohlásil nizozemský ministr zahraničí Stef Blok. Konstatoval také to, že koncept multikulturalismu selhal, a varoval, že východoevropské státy nikdy nebudou souhlasit s přerozdělováním migrantů. Ministerstvo zahraničí Novinky informovalo, že se Blok za své výroky omluví.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok

Článek

„Projděte se ulicí ve Varšavě nebo v Praze. Tam nechodí vůbec žádní barevní lidé. Ti lidé (migranti) jsou během týdne pryč. Byli by pravděpodobně zbiti,” uvedl šéf nizozemské diplomacie a dodal, že cizinci jiné barvy pleti nemají ve východní Evropě žádné vyhlídky na normální život.

Člen Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho také označil multikulturalismus za zkrachovalý koncept. Pobouřil navíc občany Surinamu, když jejich zemi označil za příklad neúspěchu soužití více etnik. Kritiku si za svá slova Blok vysloužil od opozice i z vlastní strany.

„Jmenujte mi příklad jediné multietnické nebo multikulturní společnosti, kde původní obyvatelstvo stále žije – takže Austrálie a Spojené státy vypadávají, protože původní obyvatelstvo tam bylo vyhlazeno... Neznám takovou,” uvedl Blok.

Česko si počká na omluvu

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová Novinky informovala, že se šéf nizozemské diplomacie hodlá dotčeným zemím hodlá omluvit.

„Výroky ministra zahraničí Nizozemska považujeme za nešťastné, v tuto chvíli však nevidíme důvod záležitost dále komentovat. Šéf nizozemské diplomacie svých slov lituje a hodlá se dotčeným zemím omluvit, což vítáme,” uvedla Valentová.

Chtěl jsem vyvolat diskusi, hájí se Blok

Podle listu De Volkskrant Blok na jednání, které se konalo 10. července, mluvil hlavně o migraci a jejím řešení. Uvedl mimo jiné, že se v Evropské unii nikdy nemůže prosadit koncept centrálního rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské země. „Východoevropané s tím nebudou nikdy souhlasit,” řekl nizozemský ministr zahraničí s tím, že i kdyby se přece jen podařilo členské státy na východě EU přesvědčit, problém by to nevyřešilo.

Na žádost televize Zembla, která jako první Blokovy výroky zveřejnila, o vysvětlení, Blok řekl, že jeho cílem bylo zčásti vyvolat reakci přítomných a vyslechnout si jejich zkušenosti. „Na uzavřeném jednání jsem použil příklady, které by ve veřejné debatě mohly být považovány za špatně vybrané,” dodal ministr. V prohlášení později uvedl, že jeho slova byla příliš silná a že lituje, pokud někoho urazila.

Právě ministr Blok v dubnu vyjádřil lítost nad incidentem, při kterém skupina Nizozemců napadla číšníka z restaurace v centru Prahy. Šéf nizozemské diplomacie tehdy uvedl, že se za své spoluobčany, z nichž dva jsou stále v české vazbě, stydí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám