Hlavní obsah

Každý druhý migrant před vyhoštěním z Německa zmizí

Berlín

Téměř polovina neúspěšných či nebezpečných uchazečů o azyl před deportací z Německa do vlasti zmizela. Podle spolkové policie se od letošního ledna do konce května podařilo z 23 900 vyhostit jen 11 100 lidí.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova (ilustrační foto)

Článek

„Dotyční se v den převozu do země původu buď nenacházejí na místě trvalého bydliště, nedostaví se na místo, kde se mají hlásit, nebo o nich nejsou dlouhodobě žádné zprávy,“ citoval list Die Welt policejní zdroj.

Kromě toho asi 1300 deportací muselo být přerušeno. V 500 případech došlo k aktivnímu či pasivnímu odporu, což je o víc než dvojnásobek procent v porovnání s prvním pololetím roku 2017.

Nejčastěji se problémy týkaly azylantů z Nigérie a Ghany (po 60), ze Somálska (přes 50), Sýrie (více než 40) a Sierry Leone, z Gambie, Maroka, Iráku a Eritreje (více než třicet). Ve 150 případech odmítl pilot přijmout vyhoštěného na palubu.

V porovnání s loňskem tak počet úspěšných deportací pronikavě poklesl, a to o plných 7 procent. „Spolková policie se znepokojením sleduje, že každý druhý odsun zkrachuje, protože místní policie či úřady nedokážou dotyčné převézt. Jedním z řešení je mnohem důslednější používání vyhošťovací vazby,“ řekl Ernst Walter, šéf odborů spolkové policie.

Utopená žena s dítětem?

Libyjská pobřežní stráž nechala při záchranné akci na moři dvě ženy s dítětem a plavidlo potopila. Přežila pouze jedna z žen. Sdělil to v úterý Oscar Camps, zakladatel španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms.

Na to vzápětí reagoval italský ministr vnitra Matteo Salvini. „Jen se pokuste najít tweet, v němž někoho vyzývám k tomu, že se lidské bytosti mají nechávat na moři. Mým cílem je všechny zachránit, o všechny se postarat, všechny nakrmit, ale také zamezit tomu, aby všichni (migranti) skončili v Itálii,“ sdělil šéf protiimigrantské Ligy, jemuž se v nynější vládě podařilo prosadit tvrdý postup vůči migraci.

Později označilo italské ministerstvo vnitra informaci Proactiva Open Arms za nepravdivou. Zároveň slíbilo, že brzy vydá zprávu, která vyvrátí tvrzení, že Libyjci na moři lidem nepomohli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám