Hlavní obsah

Ruský motorkářský klub Noční vlci založil na Slovensku pobočku

– Trnava
Právo, ivi

V obci Dolná Krupá u města Trnava na západním Slovensku zřídil svou pobočku ruský motorkářský klub Noční vlci. Slovenské ministerstvo zahraničí je znepokojeno, úřady ale proti klubu zatím neplánují nějaký zákrok.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Noční vlci na bratislavském Slavíně

Článek

„Snahy tohoto klubu o etablování na Slovensku vnímáme se znepokojením. Názory, které šíří někteří jeho členové, považujeme za škodlivé, zvláště pokud jde o teze hraničící s revanšismem a přepisováním historie," citoval list Pravda mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Petra Suska.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) označila klub Noční vlci za paramilitantní organizaci. „Zřízení jejich základny na Slovensku je potvrzením toho, že Kreml považuje Slovensko za slabý článek v rámci Evropské Unie a NATO,“ uvádí se prohlášení strany SaS.

O otevření tzv. evropského štábu motorkářského klubu Noční vlci v obci Dolná Krupá informovalo velvyslanectví Ruské federace na Slovensku. Zástupci ruské ambasády se otevření pobočky zúčastnili.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Noční vlci v Bratislavě

Budova, v níž sídlí pobočka Nočních vlků, je pomalována maskáčovými barvami, je obehnána vysokou zdí a ostnatým drátem. Bezpečnostní analytik Jaroslav Naď označil přítomnost motorkářského klubu na Slovensku za bezpečnostní hrozbu. „Skupina je aktivní na Krymu a na východě Ukrajiny. Jejich činnost spočívá v propagandě a dalších aktivitách, které jsou za hranou zákonnosti,“ říká Naď. Působení klubu na Slovensku označil za součást ruské propagandy a hybridní války.

Ruský motorkářský klub Noční vlci má blízké vztahy s prezidentem Vladimírem Putinem. Každý rok absolvují jízdu po evropských státech s cílem připomenout vítězství ve druhé světové válce, projíždějí i územím České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám