Hlavní obsah

Rabování, bitky a vandalství. Oslavy mistrovského titulu se ve Francii zvrtly

– Paříž

Oslavy zisku titulu mistrů světa ve fotbalu se na mnoha místech Francie zvrtly v rabování, vandalství, ničení, zapalování aut a potyčky s bezpečnostními silami, píše server týdeníku Focus. Nejtvrdší střety se odehrály v Paříži, nezaostala ani další francouzská města. Bitky a vandalství hlásí Lyon, Marseille, Štrasburk a Rouen. Zadrženy byly desítky především mladých lidí, policisté počítají zraněné, píše agentura DPA.

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy titulu se změnily v rabování, vandalství a bitky s policistyVideo: Reuters/AP

 
Článek

V Paříži se stal centrem oslav bulvár Champs-Elysées. Právě tam vtrhla do jednoho z luxusních obchodů asi třicítka mladých v kapucích a vyrabovali ho. Brali především lahve vína a šampaňské.

Další házeli na policisty lahve, kamení a další předměty. Jeden muž byl těžce zraněn a skončil v nemocnici. Agentury neuvádějí, zda to byl policista, některý z mladých vandalů, nebo jen náhodný kolemjdoucí. Policisté použili při zásahu slzný plyn a také vodní dělo.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Policisté použili slzný plyn.

List Le Monde napsal, že poblíž Champs-Elysées bylo několik zaparkovaných automobilů poničených. Některá dokonce zcela shořela. předvedeno bylo 102 lidí a devadesát z nich skončilo ve vazbě.

V Lyonu se střetla s policisty asi stovka mladých lidí poté, co někteří obsadili policejní auto, skákali po jeho střeše a chtěli ho zapálit. Další zapalovali odpadky. Na mostě se pokusilo asi 50 mladíků prolomit policejní kordón. Bezpečnostní síly použily slzný plyn. Zhruba osm lidí bylo zadrženo.

V Marseille byli zraněni dva policisté a deset lidí bylo zadrženo. V Ajacciu se střetli francouzští a chorvatští fanoušci.

Francie kvůli oslavám v ulicích mobilizovala desetitisíce policistů a četníků. Jenom v Paříži jich mezi rozdováděnými davy dohlíželo na bezpečnost kolem čtyř tisíc. V pohotovosti je po celé zemi pode deníku Le Monde také 44 tisíc hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám